Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğr. Gör. Fatma Tayhan Kartal
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
1. Gibson, R.S. 2005. Principles of Nutritional Assessment, Oxford University Press, New York
2. Pekcan G. 2008. Beslenme Durumunun Saptanması, Diyet El Kitabı. Hatipoğlu Yayınları: 116, Yükseköğretim Dizisi:36, Hatiboğlu Yayınevi, s.67-141, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
1. Nişancı Kılıç F, Şanlıer N, Türker P, Aktaç Ş, Hızlı Güldemir H, Çalık G, Eşer Durmaz S. (2020). Vakalarla Öğreniyorum: Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi-1. (2. Baskı) Hedefcs Basın Yayın, Ankara
|
Dersin Amacı
|
Beslenme durumunu saptama yöntemleri ( antropometrik yöntemler, klinik bulgular, biyokimyasal ve biyofizik bulgular, besin tüketim araştırmaları, sağlık istatistikleri, ekolojik faktörler) hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
|
Dersin İçeriği
|
Beslenme durumunu saptama yöntemleri ve önemi, Anket Uygulama, Antropometrik Yöntemler, Klinik belirtiler, Biyokimyasal ve hematolojik yöntemler, Biyofizik yöntemler, Sağlık istatistikleri; yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları, Besin tüketim araştırmaları, Beslenme durumunu tarama araçları-yeme indeksler, Ekolojik faktörler, enerji harcaması saptama yöntemleri
|