Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Toplu Beslenme Sistemlerine Giriş, Temel Tanımlar Ve Tarihçe
|
K1 (Bölüm 1)
|
2
|
Toplu Beslenme Sistemlerinin Sınıflandırılması Ve Temel Özellikleri
|
K1 (Bölüm 2)
|
3
|
İnsan Kaynakları Yönetimi Ve Personel Görev Tanımları
|
K1 (Bölüm 5)
|
4
|
Toplu Beslenmede Temel Üretim Sitemleri, Üretim Prosesleri Ve Yenilikler
|
K1 (Bölüm 3,13)
|
5
|
Toplu Beslenme Sistemlerinde Hazırlama Ve Pişirme I
|
K1 (Bölüm 13,15)
|
6
|
Toplu Beslenme Sistemlerinde Hazırlama Ve Pişirme II
|
K1 (Bölüm 13,15)
|
7
|
Toplu Beslenme Sistemlerinde Satın Alma Yönetimi Ve Kabul Kriterleri
|
K1 (Bölüm 9,10)
|
8
|
Toplu Beslenme Sistemlerinde Teslim Alma, Depolama Ve Stok Yönetimi
|
K1 (Bölüm 11)
|
9
|
Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Araç- Gereçler I
|
K1 (Bölüm 7)
|
10
|
Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Araç- Gereçler II
|
K1 (Bölüm 7)
|
11
|
Toplu Beslenme Sistemlerinde Servis Yönetimi I
|
K1 (Bölüm 14)
|
12
|
Toplu Beslenme Sistemlerinde Servis Yönetimi II
|
K1 (Bölüm 14)
|
13
|
Toplu Beslenme Sistemlerinde Maliyet Kontrolü
|
K1 (Bölüm 18)
|
14
|
Toplu Beslenme Sistemlerinde Atık Yönetimi
|
K1 (Bölüm 18)
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğretim Görevlisi Sevinç Bakan
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
Bilici S., Baş M. 2021. Toplu Beslenme Sistemleri. Hedef CS Yayıncılık ve Mühendislik, Ankara
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Toplu beslenme sistemlerinin gelişimi, TBS`de organizasyon, yönetim süreci, personel seçimi, mutfak planlama ve mutfak-yemekhanenin fiziki koşulları, menü planlama ilkeleri ve menü türleri, standart yemek tarifleri, satın alma türleri ve satın alma şartnameleri konusunda gerekli bilgiler hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
|
Dersin İçeriği
|
Toplu Beslenme Sistemlerine Giriş, Temel Tanımlar Ve Tarihçe ,Toplu Beslenme Sistemlerinin Sınıflandırılması Ve Temel Özellikleri,,İnsan Kaynakları Yönetimi Ve Personel Görev Tanımları,Toplu Beslenmede Temel Üretim Sitemleri, Üretim Prosesleri Ve Yenilikler ,Toplu Beslenme Sistemlerinde Hazırlama Ve Pişirme I,Toplu Beslenme Sistemlerinde Hazırlama Ve Pişirme II,
Toplu Beslenme Sistemlerinde Satın Alma Yönetimi Ve Kabul Kriterleri
,Toplu Beslenme Sistemlerinde Teslim Alma, Depolama Ve Stok Yönetimi,Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Araç- Gereçler I,Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Araç- Gereçler II ,Toplu Beslenme Sistemlerinde Servis Yönetimi I,Toplu Beslenme Sistemlerinde Servis Yönetimi II,Toplu Beslenme Sistemlerinde Maliyet Kontrolü, Toplu Beslenme Sistemlerinde Atık Yönetimi
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır.
|
4
|
2
|
Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır.
|
-
|
3
|
Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır.
|
2
|
4
|
Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır.
|
-
|
5
|
Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır.
|
4
|
6
|
Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır.
|
-
|
7
|
Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır.
|
-
|
8
|
Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur.
|
2
|
9
|
Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir.
|
4
|
10
|
Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır.
|
-
|