ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Çocuk Hastalıklarında Beslenme-II BES302 BAHAR 2+2 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Çocuklarda görülen akut veya kronik hastalıkların oluşum nedenlerini açıklar
    2-Hastalıklara ilişkin klinik ve biyokimyasal farklılıkları yorumlar.
    3-Hastalık türlerine göre tıbbi beslenme tedavisini planlar.
    4-Tıbbi beslenme tedavisi sonuçlarını değerlendirir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4012020
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6013535
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   139
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,63 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Karaciğer ve Pankreas Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi K3 (sy. 180-190), K5 (böl. 12)
    2 Yeme Bozuklukları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi K4 (sy. 150-181)
    3 Böbrek Hastalıklarında Tıbbı Beslenme Tedavisi I K1 (sy. 679-718) K3 (sy.200-211)
    4 Böbrek Hastalıklarında Tıbbı Beslenme Tedavisi II K1 (sy. 679-718) K3 (sy.200-211)
    5 Çocukluk Çağı Kanserleri ve Tıbbi Beslenme Tedavisi I K1 (sy. 719-756) K3 (sy.162-173)
    6 Çocukluk Çağı Kanserleri ve Tıbbi Beslenme Tedavisi II K1 (sy. 719-756) K3 (sy.162-173)
    7 Nörolojik Sorunlu Çocuklarda Tıbbi Beslenme Tedavisi I K1 (757-784), K3 (sy.200-230)
    8 Nörolojik Sorunlu Çocuklarda Tıbbi Beslenme Tedavisi II K1 (757-784), K3 (sy.200-230)
    9 Pediatrik Enteral Parenteral Beslenme K1(785-834), K5( böl. 19, böl 20), K3 (sy. 80-117)
    10 Yanık ve Yaralanmalarda Tıbbi Beslenme Tedavisi K4 (sy. 126-140), K5 (böl. 18)
    11 Prematüre Beslenmesi K1 (sy. 95-134), K5 (böl. 4)
    12 Enfeksiyon Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi I K1 (sy. 635-678), K3 (sy. 242-248)
    13 Enfeksiyon Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II K1 (sy. 635-678), K3 (sy. 242-248)
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Uzm. Dyt. Özlem AKSU
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Köksal, G., & Gökmen, H. (2000). Çocuk hastalıklarında beslenme tedavisi. Hatipoğlu Yayınları. 2.Şanlıer N.(Ed.) (2000). Vakalarla Öğreniyorum: Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi- 2.Hedef Yayıncılık, Ankara. 3.Şanlıer N.(Ed.) (2000). Vakalarla Öğreniyorum: Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi- 3.Hedef Yayıncılık, Ankara.
    Yardımcı Kitap 1-Şanlıer N.(Ed.) (2000). Vakalarla Öğreniyorum: Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi- 1.Hedef Yayıncılık, Ankara. 2-Queen Samour P. Kathy King K. (2016). Pediatrik Beslenmenin Esasları. Çeviri: Samur FG. Nobel Tıp, Ankara. 3-Shaw W. (2014). Clinical peadiatric dietetics, Fourth Edition,Wiley-Blackwell,UK.
    Dersin Amacı Bebeklerde, çocuklarda veya adölesanlarda görülen, doğuştan veya sonradan kazanılmış akut veya kronik çeşitli hastalıkların özelliklerini ve bunlara uygun tıbbi beslenme programını planlama hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
    Dersin İçeriği Karaciğer ve Pankreas Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi, Yeme Bozuklukları ve Tıbbi Beslenme Tedavisi,Böbrek HastalıklarındaTıbbı Beslenme Tedavisi, Böbrek HastalıklarındaTıbbı Beslenme Tedavisi II, Çocukluk Çağı Kanserleri ve Tıbbi Beslenme Tedavisi, Çocukluk Çağı Kanserleri ve Tıbbi Beslenme Tedavisi II, Nörolojik Sorunlu Çocuklarda Tıbbi Beslenme Tedavisi I, Nörolojik Sorunlu Çocuklarda Tıbbi Beslenme Tedavisi II, Pediatrik Enteral Parenteral Beslenme, Yanık ve Yaralanmalarda Tıbbi Beslenme Tedavisi, Prematüre Beslenmesi, Enfeksiyon Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi , Enfeksiyon Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 4
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 2
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. 5
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. -
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. 2
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. 3
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster