ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Toplu Beslenme Sistemleri-II BES307 BAHAR 3+0 Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Kamu ihale kanununa göre yemek hizmet alım aşamalarını tanımlar.
    2-Yiyecek ve içeceklerin depolama koşulları, iyi bir deponun ve depolamanın nasıl yapılması gerektiğini açıklar.
    3-Ticari yiyecek-içecek üretim sistemlerini tanımlar.
    4-Toplu beslenme sistemlerinde hazırlama-pişirme tekniklerini uygular.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler10122
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   102
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,4 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Toplu Beslenme Sistemlerinde mutfak ve yemekhane planlama K1 (Bölüm 6)
    2 Toplu Beslenme Sistemlerinde besin güvenliği, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları K1 (Bölüm 15)
    3 Toplu Beslenme Sistemlerinde besin güvenliği, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları II K1 (Bölüm 16)
    4 Standart yemek tarifeleri ve temel soslar K1 (Bölüm 12)
    5 Menü planlama K1 (Bölüm 8)
    6 Menü planlama II K1 (Bölüm 8)
    7 Menü planlama III K1 (Bölüm 8)
    8 Menü planlama IV K1(Bölüm 8)
    9 Toplu Beslenme Sistemlerinde Gıda güvenliği Yönetim sistemleri K1 (Bölüm 17)
    10 Toplu Beslenme Sistemlerinde Gıda güvenliği Yönetim sistemleri II K1 (Bölüm 17)
    11 Toplu Beslenme Sistemlerinde Gıda güvenliği Yönetim sistemleri III K1 (Bölüm 17)
    12 Toplu Beslenme Sistemlerinde Gıda güvenliği Yönetim sistemleri IV K1 (Bölüm 17)
    13 Acil ve Afet durumlarında TBS organizasyonu K1 (Bölüm 4)
    14 Toplu Beslenme Sistemlerinde İş sağlığı ve güvenliği K1 (Bölüm20)
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör.Dr. Sevinç Bakan
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1: Bilici S., Baş M. 2021. Toplu Beslenme Sistemleri. Hedef CS Yayıncılık ve Mühendislik, Ankara
    Yardımcı Kitap 1. Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar İçin Yemek Planlama Kuralları ve Yıllık Yemek Listeleri. Türkan Kutluay Merdol, Prof. Dr. Ayşe Baysal, Kolektif, Hatiboğlu Yayınları, 4. Baskı.
    Dersin Amacı Toplu beslenme sistemlerinde kamu ihale kanununa göre yemek hizmeti alımı, satın alınan hammaddelerin teslim alınması, depolama ilkeleri ve depoların özellikleri, hazırlama ve pişirme, servis yöntemleri, çöp ve atık toplama, temizlik ve hijyen konularında gerekli bilgiler hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
    Dersin İçeriği TBS de mutfak ve yemekhane planlama TBS de besin güvenliği, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları TBS de besin güvenliği, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları II Standart yemek tarifeleri ve temel soslar Menü planlama Menü planlama II Menü planlama III Menü Planlama IV TBS de Gıda güvenliği Yönetim sistemleri TBS de Gıda güvenliği Yönetim sistemleri II TBS de Gıda güvenliği Yönetim sistemleri III TBS de Gıda güvenliği Yönetim sistemleri IV Acil ve Afet durumlarında TBS organizasyonu TBS de İş sağlığı ve güvenliği
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 5
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 2
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. -
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. 3
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. -
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. -
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. 4
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. 4
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster