Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Toplu Beslenme Sistemlerinde mutfak ve yemekhane planlama
|
K1 (Bölüm 6)
|
2
|
Toplu Beslenme Sistemlerinde besin güvenliği, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları
|
K1 (Bölüm 15)
|
3
|
Toplu Beslenme Sistemlerinde besin güvenliği, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları II
|
K1 (Bölüm 16)
|
4
|
Standart yemek tarifeleri ve temel soslar
|
K1 (Bölüm 12)
|
5
|
Menü planlama
|
K1 (Bölüm 8)
|
6
|
Menü planlama II
|
K1 (Bölüm 8)
|
7
|
Menü planlama III
|
K1 (Bölüm 8)
|
8
|
Menü planlama IV
|
K1(Bölüm 8)
|
9
|
Toplu Beslenme Sistemlerinde Gıda güvenliği Yönetim sistemleri
|
K1 (Bölüm 17)
|
10
|
Toplu Beslenme Sistemlerinde Gıda güvenliği Yönetim sistemleri II
|
K1 (Bölüm 17)
|
11
|
Toplu Beslenme Sistemlerinde Gıda güvenliği Yönetim sistemleri III
|
K1 (Bölüm 17)
|
12
|
Toplu Beslenme Sistemlerinde Gıda güvenliği Yönetim sistemleri IV
|
K1 (Bölüm 17)
|
13
|
Acil ve Afet durumlarında TBS organizasyonu
|
K1 (Bölüm 4)
|
14
|
Toplu Beslenme Sistemlerinde İş sağlığı ve güvenliği
|
K1 (Bölüm20)
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğr. Gör.Dr. Sevinç Bakan
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1: Bilici S., Baş M. 2021. Toplu Beslenme Sistemleri. Hedef CS Yayıncılık ve Mühendislik, Ankara
|
Yardımcı Kitap
|
1. Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar İçin Yemek Planlama Kuralları ve Yıllık Yemek Listeleri. Türkan Kutluay Merdol, Prof. Dr. Ayşe Baysal, Kolektif, Hatiboğlu Yayınları, 4. Baskı.
|
Dersin Amacı
|
Toplu beslenme sistemlerinde kamu ihale kanununa göre yemek hizmeti alımı, satın alınan hammaddelerin teslim alınması, depolama ilkeleri ve depoların özellikleri, hazırlama ve pişirme, servis yöntemleri, çöp ve atık toplama, temizlik ve hijyen konularında gerekli bilgiler hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
|
Dersin İçeriği
|
TBS de mutfak ve yemekhane planlama
TBS de besin güvenliği, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları
TBS de besin güvenliği, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları II
Standart yemek tarifeleri ve temel soslar
Menü planlama
Menü planlama II
Menü planlama III
Menü Planlama IV
TBS de Gıda güvenliği Yönetim sistemleri
TBS de Gıda güvenliği Yönetim sistemleri II
TBS de Gıda güvenliği Yönetim sistemleri III
TBS de Gıda güvenliği Yönetim sistemleri IV
Acil ve Afet durumlarında TBS organizasyonu
TBS de İş sağlığı ve güvenliği
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır.
|
5
|
2
|
Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır.
|
-
|
3
|
Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır.
|
2
|
4
|
Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır.
|
-
|
5
|
Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır.
|
3
|
6
|
Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır.
|
-
|
7
|
Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır.
|
-
|
8
|
Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur.
|
4
|
9
|
Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir.
|
4
|
10
|
Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır.
|
-
|