ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Dünya Mutfakları BES111 GÜZ-BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Kültür ve yemek ilişkisi konusundaki bilgiyi açıklar.
    2-Ülkelere göre yemek kültürleri konusunda bilgi ve becerileri gösterir.
    3-Farklı ülke mutfaklarının özelliklerini tanıyabilme konusunda bilgi ve becerileri uygular.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler011010
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 10000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   87
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,9 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Mutfak ve mutfak kültürünün tarihsel süreci K1
    2 Fransız mutfağı ve kültürü , K2 VE K3
    3 Uzakdoğu mutfağı ve kültürü K2 VE K3
    4 İtalyan mutfağı ve kültürü K2 VE K3
    5 Rus mutfağı ve kültürü K2 VE K3
    6 Meksika mutfağı ve kültürü K2 VE K3
    7 Balkan mutfağı ve kültürü K2 VE K3
    8 Ara Sınav
    9 Arap ülkeleri mutfağı ve kültürü, K2 VE K3
    10 Hindistan mutfağı ve kültürü, K2 VE K3
    11 Türki Cumhuriyetlerin mutfağı ve kültürü, K2 VE K3
    12 Almanya mutfağı ve kültürü K2 VE K3
    13 Diğer ülkelerden seçme mutfak kültürleri K2 VE K3
    14 Dünya çapında beslenme akımları ve toplumlara etkisi YK1
    15 Gelenekselden modern çağa değişen yeme davranışı ve kültürü. YK2
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Koordinatör Öğretim Görevlisi Sevinç Bakan
    Dersi Verenler

    1-)Öğretim Görevlisi Sevinç Bakan

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1: Merdol, TK.(2018). Beslenme Antropolojisi-I. 3. Baskı, Ankara; Hatiboğlu Yayınları K2: Holand M. (2016).Yemek Atlası Otuz Sekiz Mutfakta Dünya Turu.1.baskı, YapıKredi Yayınları. K3: FumeyG., Etcheverrıa O. Dünya Mutfakları Atlası (2007) NTV yayınları
    Yardımcı Kitap YK1: Çeşitli beslenme akımları ile ilgili bilimsel makaleler YK2: Yeme davranışı ve kültürü ile ilgili bilimsel makaleler
    Dersin Amacı Dünya mutfakları ile temel bilgileri kazandırmak
    Dersin İçeriği Mutfak ve mutfak kültürünün tarihsel süreci ,Fransız mutfağı ve kültürü ,Uzakdoğu mutfağı ve kültürü ,İtalyan mutfağı ve kültürü, Rus mutfağı ve kültürü,Meksika mutfağı ve kültürü,Balkan mutfağı ve kültürü,Arap ülkeleri mutfağı ve kültürü,Hindistan mutfağı ve kültürü,Türki Cumhuriyetlerin mutfağı ve kültürü,Almanya mutfağı ve kültürü ,Diğer ülkelerden seçme mutfak kültürleri ,Dünya çapında beslenme akımları ve toplumlara etkisi ,Gelenekselden modern çağa değişen yeme davranışı ve kültürü.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. -
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 1
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. 1
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. 1
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. -
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. -
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. 1
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster