ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Standart Yemek Tarifeleri Geliştirme BES215 GÜZ-BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Standart tarifelerin önemini açıklar.
    2-Standart tarife geliştirme aşamalarını değerlendirir ve her yemek grubuna göre yorumlar.
    3-Standart tarife formatına örnek verir.
    4-Yaşam boyu diyet gerektiren hastalıklarda standart tarifeler geliştirir
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler4011515
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)0000
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   87
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,9 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Toplu beslenmenin tanımı ve önemi K2-BÖLÜM-1
    2 Standart yemek tarifelerinin tanımı, önemi K1-BÖLÜM-1
    3 Standart yemek tarifelerinin yararları K1-BÖLÜM-1
    4 Yemeklerin adları ve grupları K1-BÖLÜM-1
    5 Standart yemek tarifeleri ile ilgili açıklamalar K1-BÖLÜM-2
    6 Standart tarife oluşturma aşamaları K1-BÖLÜM-2
    7 Standart yemek tarifeleri K1-BÖLÜM-2
    8 Standart yemek tarifelerinin enerji ve besin öğeleri değerleri K1-BÖLÜM-2
    9 Et yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması K1-BÖLÜM-2
    10 Etli sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması K1-BÖLÜM-2
    11 Çorba, Pilav, makarna ve böreklerin standart tarifelerinin oluşturulması K1-BÖLÜM-2
    12 Zeytinyağlı sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması K1-BÖLÜM-2
    13 Diyet mutfağına yönelik standart tarife geliştirme K1-BÖLÜM-2
    14 Standart yemek tarifelerinin farklı kişi sayılarına göre içine giren yiyecek maddelerinin brüt ve net miktarları K1-BÖLÜM-3
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Mikâil Kara
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Merdol T.K. (2021), Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar İçin Standart Yemek Tarifeleri, 9.Baskı, Ankara: Hatipoğlu Basım ve Yayım San. Tic. Ltd. Şti. K2. TC Sağlık Bakanlığı (2020), Toplu Beslenme Sistemleri (Toplu Tüketim Yerleri) İçin Ulusal Menü Planlama Ve Uygulama Rehberi, Ankara: Sağlık Bakanılğı Yayınları.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Toplu beslenme sistemlerinde standart yemek tarifelerinin ve standart tarife geliştirme aşamalarının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Toplu beslenmenin tanımı ve önemi , Standart yemek tarifelerinin tanımı, önemi, Standart yemek tarifelerinin yararları, Yemeklerin adları ve grupları, Standart gramajlar ve standart tarifeler arasındaki farklılıklar, Standart tarife oluşturma aşamaları, Duyusal değerlendirme, Kalite kontrol paneli ve özellikleri, Et yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması, Etli sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması, Çorba, Pilav, makarna ve böreklerin standart tarifelerinin oluşturulması, Zeytinyağlı sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması, Diyet mutfağına yönelik standart tarife geliştirme
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 4
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 3
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. 3
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. -
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. -
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. -
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. 5
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster