ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    İşlevsel Besinler, Fitoterapi ve Sağlık Üzerine Etkileri BES217 GÜZ-BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-İşlevsel besini tanımlar.
    2-İşlevsel besin bileşenlerinin olası sağlık etkilerini açıklar.
    3-İşlevsel besinlerin diyette yer almasına yönelik uygun öneri geliştirir.
    4-Fitoterapinin olası sağlık etkilerini açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   87
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,9 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 İşlevsel Besin Kavramı, İşlevsel Besin Tanımı
    2 İşlevsel Besinlerin Gelişim Süreci, Biyoaktif Bileşenlerine Göre İşlevsel Besinlerin Sınıflandırılması
    3 Probiyotikler, Prebiyotikler ve sağlık üzerine etkileri
    4 Bitkisel steroller, stanoller ve sağlık üzerine etkileri
    5 Polifenoller, Fenolik asitler, Flavonoidler: Kateşinler, Antosiyanidinler ve sağlık üzerine etkileri
    6 Fitoöstrojenler ve sağlık üzerine etkileri
    7 Kükürtlü Bileşikler (Glukosinolatlar, Allisinler) ve sağlık üzerine etkileri
    8 Ara Sınav
    9 Karotenoidler ve sağlık üzerine etkileri
    10 Yağ Asitleri (n-3 Çoklu Doymamış Yağ Asitleri, Tekli Doymamış Yağ Asitleri, Konjuge Linoleik Asit) ve sağlık üzerine etkileri
    11 İşlevsel Besinler İle İlişkili Ulusal ve Uluslararası Düzenlemeler
    12 İşlevsel Besinler: Diyetisyenin Sorumlulukları
    13 Fitoterapinin tarihçesi, Fitoterapi kapsamındaki temel tanımlar
    14 Fitoterapinin bilimsel dayanağı
    15 Fitoterapinin avantaj ve dezavantajları
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Koordinatör Prof. Dr. Tünay KONTAŞ AŞKAR
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Functional Foods Concept to Product. Gibson GR and Williams CM (ed), CRC Press, 2000.
    Yardımcı Kitap 1. Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods. Wildman REC(ed), CRC Press, 2001
    Dersin Amacı İşlevsel besinler ve fitoterapi ile ilgili temel bilgi ve kavramların öğrenilmesi, işlevsel besinlerin sağlık üzerine etkilerinin tartışılmasıdır.
    Dersin İçeriği İşlevsel Besin Kavramı, İşlevsel Besin Tanımı, İşlevsel Besinlerin Gelişim Süreci, Biyoaktif Bileşenlerine Göre İşlevsel Besinlerin Sınıflandırılması , Probiyotikler, Prebiyotikler ve sağlık üzerine etkileri, Bitkisel steroller, stanoller ve sağlık üzerine etkileri, Polifenoller, Fenolik asitler, Flavonoidler: Kateşinler, Antosiyanidinler ve sağlık üzerine etkileri, Fitoöstrojenler ve sağlık üzerine etkileri, Kükürtlü Bileşikler (Glukosinolatlar, Allisinler) ve sağlık üzerine etkileri, Karotenoidler ve sağlık üzerine etkileri, Yağ Asitleri (n-3 Çoklu Doymamış Yağ Asitleri, Tekli Doymamış Yağ Asitleri, Konjuge Linoleik Asit) ve sağlık üzerine etkileri, İşlevsel Besinler İle İlişkili Ulusal ve Uluslararası Düzenlemeler, İşlevsel Besinler: Diyetisyenin Sorumlulukları, Fitoterapinin tarihçesi, Fitoterapi kapsamındaki temel tanımlar, Fitoterapinin bilimsel dayanağı, Fitoterapinin yararları ve dezavantajları
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. -
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 3
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. 2
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. -
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. -
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. -
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. 2
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. 2
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster