ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    İşlevsel Besinler, Fitoterapi ve Sağlık Üzerine Etkileri BES217 GÜZ-BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-İşlevsel besini tanımlar.
    2-İşlevsel besin bileşenlerinin olası sağlık etkilerini açıklar.
    3-İşlevsel besinlerin diyette yer almasına yönelik uygun öneri geliştirir.
    4-Fitoterapinin olası sağlık etkilerini açıklar.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof. Dr. Tünay KONTAŞ AŞKAR
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Functional Foods Concept to Product. Gibson GR and Williams CM (ed), CRC Press, 2000.
    Yardımcı Kitap 1. Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods. Wildman REC(ed), CRC Press, 2001
    Dersin Amacı İşlevsel besinler ve fitoterapi ile ilgili temel bilgi ve kavramların öğrenilmesi, işlevsel besinlerin sağlık üzerine etkilerinin tartışılmasıdır.
    Dersin İçeriği İşlevsel Besin Kavramı, İşlevsel Besin Tanımı, İşlevsel Besinlerin Gelişim Süreci, Biyoaktif Bileşenlerine Göre İşlevsel Besinlerin Sınıflandırılması , Probiyotikler, Prebiyotikler ve sağlık üzerine etkileri, Bitkisel steroller, stanoller ve sağlık üzerine etkileri, Polifenoller, Fenolik asitler, Flavonoidler: Kateşinler, Antosiyanidinler ve sağlık üzerine etkileri, Fitoöstrojenler ve sağlık üzerine etkileri, Kükürtlü Bileşikler (Glukosinolatlar, Allisinler) ve sağlık üzerine etkileri, Karotenoidler ve sağlık üzerine etkileri, Yağ Asitleri (n-3 Çoklu Doymamış Yağ Asitleri, Tekli Doymamış Yağ Asitleri, Konjuge Linoleik Asit) ve sağlık üzerine etkileri, İşlevsel Besinler İle İlişkili Ulusal ve Uluslararası Düzenlemeler, İşlevsel Besinler: Diyetisyenin Sorumlulukları, Fitoterapinin tarihçesi, Fitoterapi kapsamındaki temel tanımlar, Fitoterapinin bilimsel dayanağı, Fitoterapinin yararları ve dezavantajları
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster