ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Katkı Maddeleri ve Sağlık Üzerine Etkileri BES315 GÜZ-BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Gıda katkı maddelerini açıklar.
    2-Gıda katkı maddelerinin işlevlerini ve kullanımını açıklar.
    3-Gıda katkı maddelerinin sınıflandırır.
    4-Gıda katkı maddelerinin sağlık üzerine olan etkilerini açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   87
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,9 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Gıda katkı maddelerine giriş: Tanımı, kullanım amaçları, kullanım alanları ve fonksiyonları
    2 Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler
    3 Gıda katkı maddelerindeki toksikolojik değerlendirmeler
    4 Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmaları
    5 Gıda katkı maddesi alımının belirlenmesi
    6 Antioksidanlar, Asitliği düzenleyiciler, Emülgatörler
    7 Renklendiriciler, Koruyucular
    8 Tatlandırıcılar, tat ve koku maddeleri, Stabilizatörler, kıvam arttırıcılar,
    9 Jelleştiriciler ve suda çözünen gumlar, Starter kültürler ve diğerleri (şelat ajanları, topaklanma önleyiciler, kabartıcılar...)
    10 Antioksidanlar, Asitliği düzenleyiciler, Emülgatörler ve sağlık üzerine etkileri
    11 Renklendiriciler, Koruyucular ve sağlık üzerine etkileri
    12 Tatlandırıcılar, tat ve koku maddeleri, Stabilizatörler, kıvam arttırıcılar ve sağlık üzerine etkileri
    13 Jelleştiriciler ve suda çözünen gumlar, Starter kültürler ve sağlık üzerine etkileri
    14 Makale değerlendirme
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof. Dr. Tünay KONTAŞ AŞKAR
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Muhittin Tayfur (Editör). (2017). A?dan Z?ye Gıda Katkı Maddeleri. Detay Yayıncılık. 2. Omaye ST. (2004). Food and Nutritional Toxicology (Edited by), CRC press.
    Yardımcı Kitap 1. Anon.Codex Alimentarius Commission, www.codexalimentarius.net
    Dersin Amacı Gıda katkı maddelerinin tanımı ve genel özellikleri, gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması, gıda sanayinde gıda katkı maddelerinin kullanım alanları, gıda katkı maddeleri ile ilgili toksikolojik değerlendirmeler ve sağlık üzerine etkileri, Türkiye ve Dünyada`ki gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeleri açıklamak ve değerlendirmek.
    Dersin İçeriği Gıda katkı maddelerine giriş: Tanımı, kullanım amaçları, kullanım alanları ve fonksiyonları, Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler, Gıda katkı maddelerindeki toksikolojik değerlendirmeler, Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmaları, Gıda katkı maddesi alımının belirlenmesi Antioksidanlar, Asitliği düzenleyiciler-Emülgatörler, Renklendiriciler, Koruyucular, Tatlandırıcılar, tat ve koku maddeleri, Stabilizatörler, kıvam arttırıcılar, Jelleştiriciler ve suda çözünen gumlar, Starter kültürler ve diğerleri (şelat ajanları, topaklanma önleyiciler, kabartıcılar...), Antioksidanlar, Asitliği düzenleyiciler-Emülgatörler ve sağlık üzerine etkileri, Renklendiriciler, Koruyucular ve sağlık üzerine etkileri, Tatlandırıcılar, tat ve koku maddeleri, Stabilizatörler, kıvam arttırıcılar ve sağlık üzerine etkileri , Jelleştiriciler ve suda çözünen gumlar, Starter kültürler ve sağlık üzerine etkileri, Makale değerlendirme
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. -
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 2
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. -
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. 3
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. -
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. -
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. 5
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. 5
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster