ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Beslenme Durumu Tarama Testleri BES407 GÜZ-BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Beslenme durumu tarama testlerini kullanır.
    2-Toplumdaki risk gruplarını açıklar.
    3-Tarama testlerinden geçerli ve güvenli olan yöntemin ayrımını açıklar.
    4-Farklı durum ve koşullarda hangi testi kullanması gerektiğini açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   87
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,9 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Beslenme durumunun taranmasının önemi
    2 Beslenme durumu yetersizlikleri
    3 Beslenme durumu yetersizlikleri
    4 Tarama testlerinin özellikleri (Güvenilirlik ve geçerlilik)
    5 Tarama testlerinin özellikleri (Güvenilirlik ve geçerlilik)
    6 Uygun tarama testinin belirlenmesi
    7 Uygulamanın planlanması
    8 Ara Sınav
    9 Çocuk ve adölesanlarda beslenme durumu tarama testleri
    10 Çocuk ve adölesanlarda kullanılmış olan beslenme durumu tarama test örneklerinin incelenmesi
    11 Yetişkin bireylerde beslenme durumu tarama testleri
    12 Yetişkin bireylerde beslenme durumu tarama testleri
    13 Yetişkin bireylerde kullanılmış olan beslenme durumu tarama test örneklerinin incelenmesi
    14 Yaşlı bireylerde beslenme durumu tarama testleri
    15 Yaşlı bireylerde kullanılmış olan beslenme durumu tarama test örneklerinin incelenmesi
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Koordinatör Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe ORKUN ERKILIÇ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1.Lee R.D., Nieman D.C. (2009), Nutritional Assessment 5th edition, McGraw-Hill Science Engineering. 2.Jones J.M. (2006), Nutritional Screening And Assessment Tools, Nova Science Publishers, New York.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Toplumdaki risk gruplarının beslenme durumlarının hızlı ve pratik şekilde taranması amacıyla geliştirilen testlerin tanıtılması ve tartışılması. Uygulamada olan test yöntemlerinin pratik uygulamalarının yapılması.
    Dersin İçeriği Beslenme durumunun taranmasının önemi, Beslenme durumu yetersizlikleri, Tarama testlerinin özellikleri (Güvenilirlik ve geçerlilik), Uygun tarama testinin belirlenmesi, Uygulamanın planlanması, Çocuk ve adölesanlarda beslenme durumu tarama testleri, Çocuk ve adölesanlarda kullanılmış olan beslenme durumu tarama test örneklerinin incelenmesi, Yetişkin bireylerde beslenme durumu tarama testleri, Yetişkin bireylerde kullanılmış olan beslenme durumu tarama test örneklerinin incelenmesi, Yaşlı bireylerde beslenme durumu tarama testleri, Yaşlı bireylerde kullanılmış olan beslenme durumu tarama test örneklerinin incelenmesi
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 1
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 2
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. 3
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. -
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. -
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. 2
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster