Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Uzm. Dyt. Büşra YURT TÜRER
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1: Pekcan, G. (2014). Diyet El Kitabi, Ankara: Hatipoğlu, 67-142.
K2: Mahan, L. K., & Raymond, J. L. (2016). Krause`s food & the nutrition care process-e-book. Elsevier Health Sciences.
K3: Mercanlıgil, S. ve Dağ, A. (2013). Hastalıklarda diyet tedavisi. İstanbul: Türkiye Diyetisyenler Derneği.
K4: Dağ, A. (2014). Diyetisyen el kitabı, enteral ve parenteral nütrisyon. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri.
K5: Aksu, H. (2022). Beslenme tarama araçları. Izmir Democracy University Health Sciences Journal, 5(1), 87-105.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Toplumun çocuklar, yaşlılar, yatan hasta grubu gibi çeşitli risk gruplarının efektif ve doğru bir şekilde beslenme durumunun taranması ve buna yönelik geliştirilen testlerin ayrıntılı olarak incelenerek tanıtılarak sahada uygulamasının anlaşılmasını amaçlar. Böylelikle mezun diyetisyenler tarafından tarama testlerinin toplumda daha etkili kullanımını amaçlar.
|
Dersin İçeriği
|
Beslenme durumunun taranması, Beslenme durumu yetersizlikleri, Besin tüketiminin saptanması yöntemleri, Antropometrik ölçümler, Tarama testlerinin geçerlik ve güvenirlikleri, Toplumdaki gruplara göre (toplumda /hastanede/ yetişkinlerde /yaşlılarda /çocuklarda) uygun tarama testleri, tarama testlerinin makaleler aracılığıyla karşılaştırılması
|