Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Kanser ve karsinogenez, Kanserin tanımı, Karsinogenez tanımı ve mekanizmalar
|
K1 ( Sy. 7-9 ), K2 ( Sy.15-19),K3 ( Sy. 509-541)
|
2
|
Kanser ve karsinogenez, Kanserin tanımı, Karsinogenez tanımı ve mekanizmaları
|
K1 (Sy. 7-9 ), K2 (Sy. 15-19), K3 ( Sy. 509-541)
|
3
|
Karsinogenezde genetik ve çevresel faktörler (besinler, besinlere uygulanan işlemler)
|
K1 ( Sy. 13-68 ), K3 ( Sy. 509-541)
|
4
|
Kanserde tıbbi tedavi yöntemlerinde oluşan beslenme sorunları
|
K1( Sy. 79-101 ), K2 (Sy. 48-71), K3 ( Sy. 509-541)
|
5
|
Kanser ve enerji alımı
|
Kaynak 2 (Sy. 71-77), K3 ( Sy. 509-541)
|
6
|
Kanser ve makro besin öğeleri I
|
K1 ( Sy. 13-68 ), K3 ( Sy. 509-541)
|
7
|
Kanser ve makro besin öğeleri II
|
K1 ( Sy. 13-68 ), K3 ( Sy. 509-541)
|
8
|
Kanser ve mikro besin öğeleri: Vitaminler I
|
K1 ( Sy. 79-121 ), K3 ( Sy. 509-541)
|
9
|
Kanser ve mikro besin öğeleri: Vitaminler II
|
K1 ( Sy. 79-121 ), K3 ( Sy. 509-541)
|
10
|
Kanser ve mikro besin öğeleri: Mineraller I
|
K1 ( Sy. 79-121 ), K3 ( Sy. 509-541)
|
11
|
Kanser ve mikro besin öğeleri: Mineraller II
|
K1 ( Sy. 79-121 ), K3 ( Sy. 509-541)
|
12
|
Kanser ve fonksiyonel diyet bileşenleri (Fitokimyasallar)
|
Kaynak 2 (Sy. 139-162), K3 ( Sy. 509-541)
|
13
|
Kanserli hastalarda beslenme destek ürünleri ve ürün seçimi
|
Kaynak 2 (Sy. 89-101), K3 ( Sy. 509-541)
|
14
|
Kanserli hastalar için geliştirmiş Yemek Tarifleri ve Vaka Çözümü
|
Kaynak 2 (Sy. 211-285), K3 ( Sy. 509-541)
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Uzm. Dyt. Songül KARAMAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
1-Aksoy M.1984, Nutrition And Canser ,Ankara.
2- Akbulut G.2012, Nutritional Terapy in Canser ,Ankara Nobel Medicine Bookstore,2. Oppression, Ankara -
3-Tüfekçi Alphan M. E.2019, Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. Hatipoğlu Yayınevi, 5. Oppression, Ankara
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Kanser ile makro - mikro besin öğeleri ve çeşitli diyet bileşenleri arasındaki metabolik ilişkiyi tanımlamak, konu ile ilgili temel konuları teorik olarak öğretmek.
|
Dersin İçeriği
|
Kanser ve karsinogenez, Kanserin tanımı, Karsinogenez tanımı ve mekanizmalar, Karsinogenezde genetik ve çevresel faktörler (besinler, besinlere uygulanan işlemler?), Karsinogenezde genetik ve çevresel faktörler (besinler, besinlere uygulanan işlemler) II, Kanser ve enerji alımı, Kanser ve makro besin öğeleri, Kanser ve makro besin öğeleri II, Kanser ve mikro besin öğeleri: Vitaminler, Kanser ve mikro besin öğeleri: Vitaminler II, Kanser ve mikro besin öğeleri: Mineraller, Kanser ve mikro besin öğeleri: Mineraller II, Kanser ve fonksiyonel diyet bileşenleri (Fitokimyasallar), Kanserli hastalarda beslenme destek ürünleri ve ürün seçimi
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır.
|
2
|
2
|
Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır.
|
-
|
3
|
Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır.
|
2
|
4
|
Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır.
|
2
|
5
|
Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır.
|
-
|
6
|
Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır.
|
-
|
7
|
Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır.
|
2
|
8
|
Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
9
|
Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir.
|
-
|
10
|
Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır.
|
-
|