ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Kanser ve Beslenme BES408 GÜZ-BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Kanser ve kanserle ilişkili kavramları tanımlar, kanser oluşum mekanizmaları hakkında bilgiyi kullanır.
    2-Kanser oluşumunda etkili genetik ve çevresel faktörleri açıklar.
    3-Kanser oluşumunda ve kanser süresince etkili besin, besin öğesi ve diyet bileşenlerinin işlevlerini ve olası mekanizmaları açıklar.
    4-Kanser sonucunda ortaya çıkan beslenme ile ilişkili metabolik bozuklukları açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   87
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,9 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Kanser ve karsinogenez, Kanserin tanımı, Karsinogenez tanımı ve mekanizmalar
    2 Kanser ve karsinogenez, Kanserin tanımı, Karsinogenez tanımı ve mekanizmaları
    3 Karsinogenezde genetik ve çevresel faktörler (besinler, besinlere uygulanan işlemler) I
    4 Karsinogenezde genetik ve çevresel faktörler (besinler, besinlere uygulanan işlemler) II
    5 Kanser ve enerji alımı
    6 Kanser ve makro besin öğeleri I
    7 Kanser ve makro besin öğeleri II
    8 Ara Sınav
    9 Kanser ve mikro besin öğeleri: Vitaminler I
    10 Kanser ve mikro besin öğeleri: Vitaminler II
    11 Kanser ve mikro besin öğeleri: Mineraller I
    12 Kanser ve mikro besin öğeleri: Mineraller II
    13 Kanser ve fonksiyonel diyet bileşenleri (Fitokimyasallar)
    14 Kanserli hastalarda beslenme destek ürünleri ve ürün seçimi
    15 Kanserli hastalarda beslenme destek ürünleri ve ürün seçimi
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Koordinatör Prof. Dr. Tünay KONTAŞ AŞKAR
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Baysal, A ve ark. (2018) Diyet El Kitabı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara. 10. baskı
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Kanser ile makro - mikro besin öğeleri ve çeşitli diyet bileşenleri arasındaki metabolik ilişkiyi tanımlamak, konu ile ilgili temel konuları teorik olarak öğretmek.
    Dersin İçeriği Kanser ve karsinogenez, Kanserin tanımı, Karsinogenez tanımı ve mekanizmalar, Karsinogenezde genetik ve çevresel faktörler (besinler, besinlere uygulanan işlemler?), Karsinogenezde genetik ve çevresel faktörler (besinler, besinlere uygulanan işlemler) II, Kanser ve enerji alımı, Kanser ve makro besin öğeleri, Kanser ve makro besin öğeleri II, Kanser ve mikro besin öğeleri: Vitaminler, Kanser ve mikro besin öğeleri: Vitaminler II, Kanser ve mikro besin öğeleri: Mineraller, Kanser ve mikro besin öğeleri: Mineraller II, Kanser ve fonksiyonel diyet bileşenleri (Fitokimyasallar), Kanserli hastalarda beslenme destek ürünleri ve ürün seçimi
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 2
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 2
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. 2
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. -
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. -
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. 2
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster