ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Beslenme İle İlintili Hastalıkların Biyokimyası BES411 GÜZ-BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Hastalık durumunda oluşan biyokimyasal değişikleri ayırt eder ve yorumlar.
    2-Hastalık durumunda gerçekleşen metabolik değişiklikleri beslenme açısından yorumlar.
    3-Beslenme ile ilişkili kronik hastalıklar ve metabolizmalarını açıklar.
    4-Beslenme ile ilişkili kronik hastalıklarda oluşan metabolik değişikler ile besin öğesi ilişkisini açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   87
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,9 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Beslenme biyokimyasına genel bakış-I
    2 Beslenme biyokimyasına genel bakış-II
    3 Beslenme ve hastalık ilişkisi-I
    4 Beslenme ve hastalık ilişkisi-II
    5 Obezitede biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi-I
    6 Obezitede biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi-II
    7 Diyabette biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi-I
    8 Ara Sınav
    9 Diyabette biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi-II
    10 Malnütrisyonda biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi
    11 Kardiyovasküler hastalıklarda biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi-I
    12 Kardiyovasküler hastalıklarda biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi-II
    13 Kanserde biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi
    14 Yanık, travma ve stres durumunda biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi
    15 Enfeksiyon, sepsis durumunda biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Koordinatör Prof. Dr. Tünay KONTAŞ AŞKAR
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Brody T. Nutritional Biochemistry, Academic Press, Second Edition, California, 1999
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Beslenme ile ilintili hastalıklarda biyokimyasal ve metabolik değişikliklerin, besin ve besin öğeleri ile ilişkisinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Beslenme biyokimyasına genel bakış-I, Beslenme biyokimyasına genel bakış-II, Beslenme ve hastalık ilişkisi-I Beslenme ve hastalık ilişkisi-II, Obezitede biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi-I, Obezitede biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi-II, Diyabette biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi-I, Diyabette biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi-II, Malnütrisyonda biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi, Kardiyovasküler hastalıklarda biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi-I, Kardiyovasküler hastalıklarda biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi-II, Kanserde biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi, Yanık, travma ve stres durumunda biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi, Enfeksiyon, sepsis durumunda biyokimyasal ve metabolik değişiklikler ve besin ögesi ilişkisi
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 2
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 2
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. 2
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. -
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. -
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. -
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster