ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Klinik Biyokimya BES210 BAHAR 2+0 Z 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Klinik Biyokimyanın kullanım alanlarını tanımlar.
    2-Hastalık durumlarında biyokimyasal değişimlerini yorumlar.
    3-Hastalıkta biyokimyasal değişimlerin belirlenmesi amacı ile kullanılan cihazlar, cihaz bileşenleri ve çalışma prensiplerini kullanır.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)40155
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6011010
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   57
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     1,9 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Klinik biyokimyanın tanımı K1: Bölüm 1 YK2: Bölüm 1
    2 Biyokimyasal örnek alım teknikleri K1: Bölüm 2 YK2: Bölüm 3
    3 Klinik durumlarla ilgili olarak biyokimyasal parametre seçimi K2: Bölüm 1 YK1: Bölüm 3
    4 Klinik biyokimya yöntemleri K2: Bölüm 1 YK1: Bölüm 3
    5 Metabolizma bozuklukları K1: Bölüm 4 K2: Bölüm 5
    6 Protein metabolizması bozuklukları K1: Bölüm 5 K2: Bölüm 3-5
    7 Plazma proteinlerinin patolojik değişimleri K1: Bölüm 6 K2: Bölüm 6
    8 Ara Sınav
    9 Bağışıklık ve önemi K1: Bölüm 8 K2: Bölüm 10
    10 Klinik biyokimyada enzimler K1:Bölüm 9 K2: Bölüm 7-9
    11 Karbonhidrat metabolizmasının kalıtsal bozuklukları K1: Bölüm 10 K2: Bölüm 14
    12 Mineral maddelerin yetersizliği veya fazlalığı K1: Bölüm 15 K2: Bölüm 44
    13 Lipid-lipoprotein metabolizması bozuklukları K1: Bölüm 11 K2: Bölüm 15
    14 Beslenme ilgili hastalıklar-I K1: Bölüm 13 K2: Bölüm 43
    15 Beslenme ilgili hastalıklar-II K1: Bölüm 13 K2: Bölüm 43
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Koordinatör Prof. Dr. Tünay KONTAŞ AŞKAR
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Marshall, W.,J., Bangert, S., K. 1995. Clinical Biochemistry. Elsevier Health Sciences.U.S.A. K2.R.K. Murray, D.A. Bender, K.M. Botham, P.J. Kennelly, V.W. Rodwell, P. A. Weil. 2009. Harper`s İllustrated Biochemistry. The McGraw-Hill Companies. China.
    Yardımcı Kitap YK1.Kılıç, N.2007. Biyokimya İlkeleri-Lehninger. Palme yayınevi. Ankara. YK2. Bayşu, N., Bayşu Sözbilir N. 2010. Biyokimya. Güneş Yayınevi. Ankara
    Dersin Amacı Canlı organizmayı oluşturan yapı taşlarının analizleri, klinik biyokimyanın önemi ve kullanılma alanları hakkında bilgi kazandırılması.
    Dersin İçeriği Klinik biyokimyanın tanımı, Biyokimyasal örnek alım teknikleri, Klinik durumlarla ilgili olarak biyokimyasal parametre seçimi, Klinik biyokimya yöntemleri, Metabolizma bozuklukları, Protein metabolizması bozuklukları, Plazma proteinlerinin patolojik değişimleri, Bağışıklık ve önemi , Klinik biyokimyada enzimler , Karbonhidrat metabolizmasının kalıtsal bozuklukları , Mineral maddelerin yetersizliği veya fazlalığı, Lipid-lipoprotein metabolizması bozuklukları, Beslenme ilgili hastalıklar-I, Beslenme ilgili hastalıklar-II
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 1
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 3
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. -
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. -
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. -
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. -
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. 1
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster