ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Besin İlaç Etkileşimi BES 211 GÜZ-BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-İlaç ve beslenme ile ilgili temel kavramları tanımlar.
    2-Besin öğelerinin ilaçlarla etkileşimini açıklar.
    3-Kronik hastaların ilaçları ve beslenme etkileşimini açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   77
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,57 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Genel tanımlar K1 Kısım I 1. Bölüm
    2 İlaçların sınıflandırılması K2 Bölüm 2
    3 İlaçların metabolizması ve toksik etkileri K1 Kısım I 2. Bölüm K2 Bölüm 3
    4 Proteinler ve ilaç etkileşimi K1 Kısım II 4. Bölüm
    5 Karbonhidratlar ve ilaç etkileşimi K1 Kısım II 4. Bölüm
    6 Lipitler ve ilaç etkileşimi K1 Kısım II 4. Bölüm
    7 Vitaminler ve ilaç etkileşimleri K1 Kısım II 5. Bölüm
    8 Mineraller ve ilaç etkileşimleri K1 Kısım II 5. Bölüm
    9 İçecekler ve ilaç etkileşimleri K1 Kısım III 6. Bölüm
    10 Kemoteropötik ilaçlar ve besin etkileşimi K1 Kısım V. 16. Bölüm K2 Bölüm 11
    11 Kardiyovasküler ilaçlar ve besin etkileşimi K1 Kısım V. 15. Bölüm K2 Bölüm 6
    12 Antidiyabetiklerle besin etkileşimi K2 Bölüm 10
    13 Antidepresanlarla besin etkileşimi K2 Bölüm 9
    14 Güncel Konular K3
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğrt. Üyesi Pınar Portakal
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Meral Aksoy, (2016). Beslenme ve İlaç Etkileşimi, Tıp Kitabevi, İstanbul. 2. Karabudak F. ve Türker P. (2017). Besin-İlaç Etkileşimleri, TDD Yayını, Ankara 3. Konu ile ilgili güncel makaleler
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Öğrencilerin ilaçlarla ilgili temel bilgilere sahip olması ve yaygın olarak kullanılan ilaçların besinlerle ya da içeceklerle olan etkileşimlerini öğrenmesi. Diyet tedavisi yazarken, hastanın kullandığı ilaçlara uygun bir liste hazırlaması için yeterli bilgiye sahip olur.
    Dersin İçeriği Genel tanımlar, İlaçların sınıflandırılması, İlaçların metabolizması (farmakokinetik, dinamik) ve toksik etkiler, Proteinler ve ilaç etkileşimi, Karbonhidratlar ve ilaç etkileşimi, Lipitler ve ilaç etkileşimi, Vitaminler ve ilaç etkileşimleri, Mineraller ve ilaç etkileşimleri, İçecekler ve ilaç etkileşimleri, Kemoteropötik ilaçlar ve besin etkileşimi, Kardiyovasküler ilaçlar ve besin etkileşimi, Antidiyabetiklerle besin etkileşimi, Antidepresanlarla besin etkileşimi, Güncel Konular
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 3
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. -
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. 1
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. 1
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. -
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. -
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster