Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Genel tanımlar
|
K1 Kısım I 1. Bölüm
|
2
|
İlaçların sınıflandırılması
|
K2 Bölüm 2
|
3
|
İlaçların metabolizması ve toksik etkileri
|
K1 Kısım I 2. Bölüm
K2 Bölüm 3
|
4
|
Proteinler ve ilaç etkileşimi
|
K1 Kısım II 4. Bölüm
|
5
|
Karbonhidratlar ve ilaç etkileşimi
|
K1 Kısım II 4. Bölüm
|
6
|
Lipitler ve ilaç etkileşimi
|
K1 Kısım II 4. Bölüm
|
7
|
Vitaminler ve ilaç etkileşimleri
|
K1 Kısım II 5. Bölüm
|
8
|
Mineraller ve ilaç etkileşimleri
|
K1 Kısım II 5. Bölüm
|
9
|
İçecekler ve ilaç etkileşimleri
|
K1 Kısım III 6. Bölüm
|
10
|
Kemoteropötik ilaçlar ve besin etkileşimi
|
K1 Kısım V. 16. Bölüm
K2 Bölüm 11
|
11
|
Kardiyovasküler ilaçlar ve besin etkileşimi
|
K1 Kısım V. 15. Bölüm
K2 Bölüm 6
|
12
|
Antidiyabetiklerle besin etkileşimi
|
K2 Bölüm 10
|
13
|
Antidepresanlarla besin etkileşimi
|
K2 Bölüm 9
|
14
|
Güncel Konular
|
K3
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğrt. Üyesi Pınar Portakal
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
1. Meral Aksoy, (2016). Beslenme ve İlaç Etkileşimi, Tıp Kitabevi, İstanbul.
2. Karabudak F. ve Türker P. (2017). Besin-İlaç Etkileşimleri, TDD Yayını, Ankara
3. Konu ile ilgili güncel makaleler
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Öğrencilerin ilaçlarla ilgili temel bilgilere sahip olması ve yaygın olarak kullanılan ilaçların besinlerle ya da içeceklerle olan etkileşimlerini öğrenmesi. Diyet tedavisi yazarken, hastanın kullandığı ilaçlara uygun bir liste hazırlaması için yeterli bilgiye sahip olur.
|
Dersin İçeriği
|
Genel tanımlar, İlaçların sınıflandırılması, İlaçların metabolizması (farmakokinetik, dinamik) ve toksik etkiler, Proteinler ve ilaç etkileşimi, Karbonhidratlar ve ilaç etkileşimi, Lipitler ve ilaç etkileşimi, Vitaminler ve ilaç etkileşimleri, Mineraller ve ilaç etkileşimleri, İçecekler ve ilaç etkileşimleri, Kemoteropötik ilaçlar ve besin etkileşimi, Kardiyovasküler ilaçlar ve besin etkileşimi, Antidiyabetiklerle besin etkileşimi, Antidepresanlarla besin etkileşimi, Güncel Konular
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır.
|
3
|
2
|
Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır.
|
-
|
3
|
Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır.
|
-
|
4
|
Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır.
|
1
|
5
|
Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır.
|
1
|
6
|
Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır.
|
-
|
7
|
Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır.
|
-
|
8
|
Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
9
|
Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir.
|
-
|
10
|
Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır.
|
-
|