ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Normal Doğum Öncesi Dönem ve Uygulaması EBE203 GÜZ 4+8 Z 12
    Öğrenme Çıktıları
    1-Kadın sağlığı ve cinsel sağlık/ üreme sağlığı ile ilgili temel kavramları tanmlar.
    2-Anne sağlığının önemini kavrar, annenin sağlığı konusunda bilgi sahibi olur ve karar verir.
    3-Kadın- Erkek üreme organlarını tanır.
    4-Üreme fizyolojisini, gebeliğin fizyolojisini ve fetüsün fizyolojisini bilir.
    5-Normal gebelik sürecini bilir, gebelik belirtilerine göre gebeliği değerlendirir ve gebe kadına kendisinde oluşan sistemik ve psikolojik değişiklikler konusunda eğitim verir.
    6-Anneyi ve aileyi ebeveynliğe hazırlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)1412168
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3021632
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 40188
    Diğer 301112112
    Toplam İş Yükü(Saat)   362
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     12,07 ---- (12)
    Dersin AKTS Kredisi   12
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Kadın Sağlığına Giriş, Ülkemizde Kadın Sağlığı Kadınla İlgili Yapılan Uluslar Arası Toplantılar Taşkın L., Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, IV.Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara, 2000.
    2 Üreme Sistemi Anatomisi Taşkın L., Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, IV.Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara, 2000.
    3 Üreme Sistemi Anatomisi Taşkın L., Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, IV.Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara, 2000.
    4 Üreme Sistemi Fizyolojisi Taşkın L., Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, IV.Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara, 2000.
    5 Üreme Sistemi Fizyolojisi Taşkın L., Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, IV.Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara, 2000.
    6 Gebeliğin Fizyolojisi Taşkın L., Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, IV.Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara, 2000.
    7 Gebeliğin Fizyolojisi Taşkın L., Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, IV.Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara, 2000.
    8 Gebelikte Annenin Fizyolojisi Taşkın L., Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, IV.Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara, 2000.
    9 Gebelikte Annenin Fizyolojisi Taşkın L., Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, IV.Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara, 2000.
    10 Normal Doğum Öncesi Dönem ve Uygulaması Taşkın L., Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, IV.Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara, 2000.
    11 Doğum Öncesi Dönem Taşkın L., Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, IV.Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara, 2000.
    12 Gebelikte Sık Görülen Rahatsızlıklar ve Uygulamalar Taşkın L., Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, IV.Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara, 2000.
    13 Fetal Sağlığın Değerlendirilmesi Taşkın L., Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, IV.Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara, 2000.
    14 Gebelik Sırasında Maternal ve Fetal Sağlığın Yükseltilmesi Taşkın L., Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, IV.Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara, 2000.
    Ön Koşul Dersi alttan alanlar hariç olmak üzere, devam zorunludur.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Demet AKTAŞ Dr. Öğr. Üyesi Sakine YILMAZ Öğr. Gör. Sevilay Ergun ARSLANLI
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Demet AKTAŞ Dr. Öğr. Üyesi Sakine YILMAZ Öğr. Gör. Sevilay Ergun ARSLANLI
    Kaynaklar 1. Taşkın L., Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, IV.Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara, 2000. 2. Kişnişçi H., Temel Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, Ankara, 1996. 3. Danfort, Obstetrik ve Jinekoloji, Çeviri: Erez R., 7.Edisyon, Yüce Yayım, İstanbul, 1997. 4. Arısan K.: Propedötik Kadın-Doğum, Nobel Tıp Kitapevleri, II. Baskı, İstanbul, 1997. 5. Coşkun A., Karanisoğlu, H.: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, 1993.
    Yardımcı Kitap 1. Taşkın L., Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, IV.Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara, 2000. 2. Kişnişçi H., Temel Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, Ankara, 1996. 3. Danfort, Obstetrik ve Jinekoloji, Çeviri: Erez R., 7.Edisyon, Yüce Yayım, İstanbul, 1997. 4. Arısan K.: Propedötik Kadın-Doğum, Nobel Tıp Kitapevleri, II. Baskı, İstanbul, 1997. 5. Coşkun A., Karanisoğlu, H.: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, 1993.
    Dersin Amacı Öğrenciye anne ve fetüs sağlığını korumak ve geliştirmek için normal gebelik sürecini ve bu süreçteki kendi rollerini benimsetmek
    Dersin İçeriği Doğurganlık ve kadın sağlığı; üreme sistemi anatomisi; üreme sistemi fizyolojisi; gametogenezis; gebeliğin oluşumu; embriyonel dönem-fetal dönem; fetal membranlar ve plasenta; gebelikte fizyolojik, sosyo-psikolojik değişiklikler; gebeliği tanılama; perinatal dönemde ebenin rolü.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Ebelik eğitiminde temel kavramları tanıma, önemini anlama, formülize etme, çözme ve edindiği bilgileri yaşam boyu uygulama becerisine sahiptir. 5
    2 Mesleğin mevzuat, etik, ilke ve standartlarını anlar ve uygulamalarını bu doğrultuda yapar. 4
    3 Sağlığın korunması, sürdürülmesi ve geliştirilmesini sağlayacak izlemler ve hizmetleri yapabilecek bilgi ve beceriye sahiptir. -
    4 Uygulamalarını güncel bilimsel kanıtlar, teknolojik gelişmeler ve güncel sağlık politikaları ışığında kültüre duyarlı şekilde gerçekleştirir. Mezuniyet öncesi ve sonrası alanlarıyla ilgili sürekli eğitim faaliyetlerini sürdürür, araştırmalara katılır, projelerde görev alır ve kanıta dayalı araştırma sonuçlarının hayata geçmesi için çalışır. 4
    5 Disiplinlerarası takım çalışması yapabilme yeteneğine sahiptir ve etkin yazılı/sözlü iletişim/sunum becerisini gerçekleştirir. -
    6 Kadın, yenidoğan, çocuk ve aileye bütüncül yaklaşım doğrultusunda hizmet verebilecek bilgi ve beceriye sahiptir. 5
    7 Pozitif ebeveynliği desteklemek için kadın, aile ve topluma sağlık eğitimi - hizmeti sunar ve danışmanlık yapar. 5
    8 Gebelik, travay, doğum süreçlerinde güvenli koşulları sağlar, kendi sorumluluğunda doğum yaptırır, acil ve riskli durumları yönetir ve uygun yaklaşımlarda bulunur. 5
    9 Gebeliğin sonlandırılması ya da kaybı durumunda ulusal yasa, yönetmelik ve prosedürlere uygun biçimde bireyselleştirilmiş bakım sunabilecek bilgi ve beceriye sahiptir. 5
    10 Normal ve riskli doğum sonrası kadın, yenidoğan ve ailenin adaptasyonu için nitelikli bakım sağlar. 5
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster