Ön Koşul
|
EBE 203 dersinden başarılı olmak.
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi Sakine Yılmaz
Dr. Öğretim Üyesi Demet Aktaş
Öğr. Gör. Sevilay Egun Arslanlı
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Dr. Öğretim Üyesi Sakine Yılmaz
Dr. Öğretim Üyesi Demet Aktaş
Öğr. Gör. Sevilay Egun Arslanlı
|
Kaynaklar
|
1. Taşkın L. Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, 13.Baskı, Akademisyen kitapevi, Ankara, 2017.
2. Şirin A, Kavlak O. Kadın Sağlığı. İstanbul: Nobel Tıp Kitapevi; 2016.
3. Günalp S. Temel Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, Ankara, 2016.
4. Gilbert ES, Harmon JS. Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Çeviri Editötü: Lale Taşkın. İkinci Baskıdan Çeviri, Ankara:Palme Yayıncılık. Ankara, 2011.
5. Taşkın L, Eroğlu K, Terzioğlu F, Vural G, Kutlu Ö (2011). Hemşire ve Ebeler İçin Doğum ve Kadın Sağlığı Uygulama Rehberi. Ankara. Palme Yayıncılık.
|
Yardımcı Kitap
|
1. Taşkın L. Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, 13.Baskı, Akademisyen kitapevi, Ankara, 2017.
2. Şirin A, Kavlak O. Kadın Sağlığı. İstanbul: Nobel Tıp Kitapevi; 2016.
3. Günalp S. Temel Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, Ankara, 2016.
4. Gilbert ES, Harmon JS. Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Çeviri Editötü: Lale Taşkın. İkinci Baskıdan Çeviri, Ankara:Palme Yayıncılık. Ankara, 2011.
5. Taşkın L, Eroğlu K, Terzioğlu F, Vural G, Kutlu Ö (2011). Hemşire ve Ebeler İçin Doğum ve Kadın Sağlığı Uygulama Rehberi. Ankara. Palme Yayıncılık.
|
Dersin Amacı
|
Öğrenciye gebenin-fetüsün sağlığının öneminin kavratılması ve annedeki- fetüsteki gebelikle ilgili riskli durumların belirlenerek bu durumlara ilişkin bakım ve uygulamaların yapılabilmesine yönelik gerekli olan bilgi, beceri ve davranışlarn kazandırılmasıdır.
|
Dersin İçeriği
|
Riskli doğum öncesi izlem ve bakımın önemiı; riskli doğum öncesi izlem; riskli doğum öncesi hizmetlerde ebenin rolü; gebelikte risk faktörleri; gebelikte risk faktörleri; gebelik komplilkasyonları; gebeliği etkileyen sağlık durumları; gebelikte anne ve fetüs sağlığının yükseltilmesi;gebelik ve kanser; Yüksek Riskli Gebeliğin Psikososyal Boyutu Kayıp ve Yas Süreci; gebelikte beslenme .
|