ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Riskli Doğum Öncesi ve Uygulaması EBE202 BAHAR 4+8 Z 12
    Öğrenme Çıktıları
    1-Riskli doğum öncesi izlem ve bakımın önemi kavrar.
    2-Gebelikte risk faktörlerini tanımlar, risk gruplarını belirler ve risk gruplarında gerekli önlemleri alır.
    3-Gebelikte oluşabilecek komplikasyonları belirler ve komplikasyon geliştiğinde gerekli uygulamaları yapar.
    4-Sağlıklı gebelikten sapma durumlarında anne ve fetüs sağlığını yükseltmeye yönelik eğitimleri verir.
    Ön Koşul EBE 203 dersinden başarılı olmak.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Sakine Yılmaz Dr. Öğretim Üyesi Demet Aktaş Öğr. Gör. Sevilay Egun Arslanlı
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Dr. Öğretim Üyesi Sakine Yılmaz Dr. Öğretim Üyesi Demet Aktaş Öğr. Gör. Sevilay Egun Arslanlı
    Kaynaklar 1. Taşkın L. Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, 13.Baskı, Akademisyen kitapevi, Ankara, 2017. 2. Şirin A, Kavlak O. Kadın Sağlığı. İstanbul: Nobel Tıp Kitapevi; 2016. 3. Günalp S. Temel Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, Ankara, 2016. 4. Gilbert ES, Harmon JS. Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Çeviri Editötü: Lale Taşkın. İkinci Baskıdan Çeviri, Ankara:Palme Yayıncılık. Ankara, 2011. 5. Taşkın L, Eroğlu K, Terzioğlu F, Vural G, Kutlu Ö (2011). Hemşire ve Ebeler İçin Doğum ve Kadın Sağlığı Uygulama Rehberi. Ankara. Palme Yayıncılık.
    Yardımcı Kitap 1. Taşkın L. Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, 13.Baskı, Akademisyen kitapevi, Ankara, 2017. 2. Şirin A, Kavlak O. Kadın Sağlığı. İstanbul: Nobel Tıp Kitapevi; 2016. 3. Günalp S. Temel Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, Ankara, 2016. 4. Gilbert ES, Harmon JS. Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Çeviri Editötü: Lale Taşkın. İkinci Baskıdan Çeviri, Ankara:Palme Yayıncılık. Ankara, 2011. 5. Taşkın L, Eroğlu K, Terzioğlu F, Vural G, Kutlu Ö (2011). Hemşire ve Ebeler İçin Doğum ve Kadın Sağlığı Uygulama Rehberi. Ankara. Palme Yayıncılık.
    Dersin Amacı Öğrenciye gebenin-fetüsün sağlığının öneminin kavratılması ve annedeki- fetüsteki gebelikle ilgili riskli durumların belirlenerek bu durumlara ilişkin bakım ve uygulamaların yapılabilmesine yönelik gerekli olan bilgi, beceri ve davranışlarn kazandırılmasıdır.
    Dersin İçeriği Riskli doğum öncesi izlem ve bakımın önemiı; riskli doğum öncesi izlem; riskli doğum öncesi hizmetlerde ebenin rolü; gebelikte risk faktörleri; gebelikte risk faktörleri; gebelik komplilkasyonları; gebeliği etkileyen sağlık durumları; gebelikte anne ve fetüs sağlığının yükseltilmesi;gebelik ve kanser; Yüksek Riskli Gebeliğin Psikososyal Boyutu Kayıp ve Yas Süreci; gebelikte beslenme .
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster