ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Aile ve Toplum Ebeliği EBE304 BAHAR 2+0 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Halk sağlığının korunması ve yükseltilmesinde temel uygulamaları öğrenir ve uygular.
    2-Ailenin yapısı ve özelliklerini tanımlar ve sağlık eğitimi yapar.
    3-Koruyucu sağlık hizmetlerinin amacını açıklar ve önlemleri sıralar.
    4-Halk sağlığının korunması ve yükseltilmesinde temel uygulamaları yapar.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Demet Aktaş Dr. Öğretim Üyesi Sakine Yılmaz Öğr. Gör. Sevilay Ergun Arslanlı
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Dr. Öğretim Üyesi Demet Aktaş Dr. Öğretim Üyesi Sakine Yılmaz Öğr. Gör. Sevilay Ergun Arslanlı
    Kaynaklar Kubilay G ve Öztek Z .(1994). Toplum Sağlığı ve Hemsireliği, Songül Yayıncılık, Ankara. 2. Lundry, K. S., Janes, S. (2001). 2. Community Health Nursing Caring for the, Public´s Health. 3.Erci B. (2009). Halk Sağlığı Hemşireliği, Göktuğ Yayınları.
    Yardımcı Kitap Kubilay G ve Öztek Z .(1994). Toplum Sağlığı ve Hemsireliği, Songül Yayıncılık, Ankara. 2. Lundry, K. S., Janes, S. (2001). 2. Community Health Nursing Caring for the, Public´s Health. 3.Erci B. (2009). Halk Sağlığı Hemşireliği, Göktuğ Yayınları.
    Dersin Amacı Öğrencilerin, halk sağlığının korunması ve yükseltilmesinde temel uygulamaları öğrenmesini ve uygulamasını, toplumu ve aile özelliklerini tanımak, toplumda en sık görülen dahili ve cerrahi hastalıkların gebeliğe etkisine ilişkin kavram, ilke, yöntem ve tekniklerle ilgili kuramsal bilgi ve beceri edinmesini, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası anne ve yenidoğanın bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülmesi için gerekli ebelik hizmetlerinin temel sağlık hizmetleri yaklaşımı içinde inceleyebilmesini ve bu konuda bilgi kazanmasını sağlamak.
    Dersin İçeriği Bu ders; Halk Sağlığının Tarihçesi - Temel Sağlık Hizmetlerinin Gelişimi - Sağlık Reformları, Ebelikte Örgütlenme - Ebelikte Kanıta Dayalı Uygulamalar, Demografi ve Sağlık ? Demografik Dönüşüm, Türkiye?de Aile Yapısı, Kültür ve Sağlık - Evlilik Öncesi Danışmanlık, Bağışıklama ile önlenebilen Hastalıklar ve Türkiye?de Bulaşıcı Hastalıklar, Koruyucu Onkoloji - Ebelik Bakım İşlevleri ve Ev Ziyareti, Bebek / Gebe muayenesi Demonstrasyon, Ana-Çocuk Sağlığı Eğitimi ve İletişimi,Ana-Çocuk Sağlığı Eğitimi ve İletişimi,. Sağlığı Koruma Önlemleri - Toplum Beslenmesi,Genetik Hastalıklar ve Genetik Danışma Aile İçi Şiddet-Cinsel İstismar, Halk Sağlığında Biyoistatistik Biliminin Yeri,Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması,Ebelikle İlgili Yasal Durum ve Mevzuat - Aile Sağlığı/Toplum Sağlığı Merkezi Yönetimi; konularını içermektedir.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster