ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Ebelikte Yönetim EBE406 BAHAR 2+0 Z 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Öğrenciler, yönetim ile ilgili kavramları tanımlar.
    2-Genel sağlık sistemi yönetimi içinde liderlik ve girişkenlik özelliklerini bilir.
    3-Farklı yönetim ve yönetici tiplerini tanır ve toplam kalite yönetiminin farkında olur.
    4-Genel yönetim ile sağlık sistemindeki yönetsel işlerde diğer yönetici ve çalışanlar arasında bağ kurar.
    5-Yönetim ve sağlık hizmetleri yönetiminde inovasyonun önemini ve ilişkisini kavrar.
    Ön Koşul Yok
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Demet Aktaş Dr. Öğretim Üyesi Sakine Yılmaz Öğr. Gör. Sevilay Ergun Arslanlı
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Dr. Öğretim Üyesi Demet Aktaş Dr. Öğretim Üyesi Sakine Yılmaz Öğr. Gör. Sevilay Ergun Arslanlı
    Kaynaklar 1.Velioğlu, P. , Oktay, S. Sağlık Kurumları Yönetimi. Açıköğretim Fakültesi Yayınları No:351 2. Özalp ve ark. Yönetim Organizasyon. Açık öğretim fakültesi yayını 2004 3. Thora Kron, Nursing Team Leadershıp, W.B. Saunders Company, Philadelphia and London, 1968 4.Hilarie Owen, Vicky Hodgson, Nigel Gazzard, Liderlik El Kitabı, Çev: Münevver Çelik, Optimist Yayım Dağıtım, 2004 5.Gülten Uyar, Hemşireliğe Genel Bakış, Ankara, 1993
    Yardımcı Kitap 1.Velioğlu, P. , Oktay, S. Sağlık Kurumları Yönetimi. Açıköğretim Fakültesi Yayınları No:351 2. Özalp ve ark. Yönetim Organizasyon. Açık öğretim fakültesi yayını 2004 3. Thora Kron, Nursing Team Leadershıp, W.B. Saunders Company, Philadelphia and London, 1968 4.Hilarie Owen, Vicky Hodgson, Nigel Gazzard, Liderlik El Kitabı, Çev: Münevver Çelik, Optimist Yayım Dağıtım, 2004 5.Gülten Uyar, Hemşireliğe Genel Bakış, Ankara, 1993
    Dersin Amacı Yönetim ve hemşirelik hizmetleri yönetimi ile ilgili temel kavram, kuram ve ilkeleri inceleyerek, bunları ülkemizdeki sağlık hizmetleri yönetimi alanında görülen gereksinimler doğrultusunda değerlendirebilecek, sağlık ekibi içinde bakım personeline liderlik yapabilmek için gerekli olan bilgi, beceri ve tutumu kazanmış hemşireler yetiştirmektir.
    Dersin İçeriği 1. Yönetimde temel kavramlar ve kuramlar 2. Etkin yönetimin esasları/ toplam kalite Yönetimi 3. Etkin liderlik ve özellikleri 4. Organizasyon yapıları ve hemşirelik bakım sunumunun organizasyonu 5. Sağlık bakım sistemi 6. Sağlık meslekleri, sağlık ekibi rol ve yapıları 7. Hemşirelik hizmetlerinin yeniden örgütlenmesi 8. Mali-idari-destek-teknik hizmetler 9. Yönetime yardımcı teknikler/ Kriz ve zaman yönetimi 10. Personelin değerlendirilmesi/ İnovasyon-yenilik/yaratıcılık/Teknolojinin kullanımı/lojistik hizmetler 11. Sağlık yönetiminde değerler ve etik 12. Kurum değerlendirme(SWOT) iş analizi 13. Ödev ve çalışmaların değerlendirilmesi /Uzman görüşü 14. Ödev ve çalışmaların değerlendirilmesi /Uzman görüşü
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster