Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Doğum ve Doğumun Tarihçesi
|
K1-Bölüm 1
|
2
|
Doğum Ağrısının Fizyolojisi-1
|
K1-Bölüm 2
|
3
|
Doğum Ağrısının Fizyolojisi-2
|
K1-Bölüm 2
|
4
|
Doğum Ağrısının Değerlendirilmesi
|
K1-Bölüm 3
|
5
|
Doğum Ağrısının Yönetimi
|
K1-Bölüm 4
|
6
|
Doğum Ağrısının Kontrolünde Farmakolojik Yöntemler
|
K1-Bölüm 5
|
7
|
Doğum Ağrısının Kontrolünde Farmakolojik Yöntemler 2
|
K1-Bölüm 5
|
8
|
Doğum Ağrısının Kontrolünde Non-Farmakolojik Yöntemler-1
|
K1-Bölüm 6
|
9
|
Doğum Ağrısının Kontrolünde Non-Farmakolojik Yöntemler-2
|
K1-Bölüm 6
|
10
|
Doğum Ağrısının Kontrolünde Non-Farmakolojik Yöntemler-3
|
K1-Bölüm 6
|
11
|
Doğum Ağrısının Kontrolünde Non-Farmakolojik Yöntemler-4
|
K1-Bölüm 6
|
12
|
Doğum Ağrısının Kontrolünde Non-Farmakolojik Yöntemler-5
|
K1-Bölüm 6
|
13
|
Post partum dönem ve ağrı 1
|
K1-Bölüm 7
|
14
|
Post partum dönem ve ağrı 2
|
K1-Bölüm 7
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Nilay Gökbulut
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1-Kömürcü, N. (2013) Doğum Ağrısı ve Yönetimi. Nobel Tıp Kitabevi. II. Baskı.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1-Kömürcü, N. (2013) Doğum Ağrısı ve Yönetimi. Nobel Tıp Kitabevi. II. Baskı.
|
Dersin Amacı
|
Doğum ağrısının fizyolojisini öğrenirken, ağrı ile başa çıkabilmesi için gebeye nasıl yardım edileceği bilgisini kazandırmak
|
Dersin İçeriği
|
Bu ders; Tanışma ve Ders İçeriğinin Paylaşılması,Doğum ve Doğumun Tarihçesi,Doğum Ağrısının Fizyolojisi-1,Doğum Ağrısının Fizyolojisi-2,Doğum Ağrısının Değerlendirilmesi,Doğum Ağrısının Yönetimi,Doğum Ağrısının Kontrolünde Farmakolojik Yöntemler,Doğum Ağrısının Kontrolünde Farmakolojik Yöntemler 2,Doğum Ağrısının Kontrolünde Non-Farmakolojik Yöntemler-1,Doğum Ağrısının Kontrolünde Non-Farmakolojik Yöntemler-2,Doğum Ağrısının Kontrolünde Non-Farmakolojik Yöntemler-3,Doğum Ağrısının Kontrolünde Non-Farmakolojik Yöntemler-4 ,Doğum Ağrısının Kontrolünde Non-Farmakolojik Yöntemler-5,Post partum dönem ve ağrı konularını içermektedir.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Ebelik eğitiminde temel kavramları tanıma, önemini anlama, formülize etme, çözme ve edindiği bilgileri yaşam boyu uygulama becerisine sahiptir.
|
-
|
2
|
Mesleğin mevzuat, etik, ilke ve standartlarını anlayarak uygulamalarını bu doğrultuda yapar.
|
-
|
3
|
Sağlığın korunması, sürdürülmesi ve geliştirilmesini sağlayacak izlemler ve hizmetleri yapabilecek bilgi ve beceriye sahiptir.
|
-
|
4
|
Mezuniyet öncesi ve sonrası alanlarıyla ilgili sürekli eğitim faaliyetleri sürdürür.
|
-
|
5
|
Disiplinlerarası takım çalışması yaparak etkin yazılı/sözlü iletişim/sunum becerisini gerçekleştirir.
|
-
|
6
|
Kadın, yenidoğan, çocuk ve aileye bütüncül yaklaşım doğrultusunda hizmet verebilecek bilgi ve beceriye sahiptir.
|
2
|
7
|
Pozitif ebeveynliği desteklemek için kadın, aile ve topluma sağlık eğitimi - hizmeti ve danışmanlığı yapar.
|
-
|
8
|
Gebelik, doğum ve doğum süreçlerinde güvenli koşullar sağlar, kendi sorumluluğunda doğum yapar, acil ve riskli durumları yönetir ve uygun yaklaşımları benimser.
|
1
|
9
|
Gebeliğin sonlandırılması ya da kaybı durumunda ulusal yasa, yönetmelik ve prosedürlere uygun biçimde bireyselleştirilmiş bakım sunabilecek bilgi ve beceriye sahiptir.
|
-
|
10
|
Normal ve riskli doğum sonrası kadın, yeni doğan ve ailenin adaptasyonu için nitelikli bakım sağlar.
|
2
|