Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğretim Görevlisi Elvan ULUCAN ÖZKAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Afetlerde psikososyal Hizmetler Birliği (2012). Psikososyal Uygulamalar Eğitim Kitabı, Ed. Meriç Gözden, Nedret Öztan, Tamer Aker. 1. Baskı. Ofis Ostim, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Tuncay, T. (2004). Afetlerde sosyal hizmet. Özbay Matbaacılık, Ankara.
YK2. Sever, R. (Ed). (2019) Afetler ve afet yönetimi. Pegem Akademi, Ankara.
YK3. Mavili Aktaş, A. (2003) Kriz durumlarında sosyal hizmet müdahalesi. Kriz Dergisi, 11(3):37-44
YK4. Yıldırım, Ş. (2016). Sosyal hizmette krize müdahale yaklaşımının kullanımı krize müdahale. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(4).
YK5. Akyıldız, N. A., Gürboğa, Ş., & Gürboğa, C. Yaşlı afetzedelerin geçici barınma ihtiyaçlarının karşılanması üzerine örnek bir çalışma: Kahramanmaraş-Elbistan Prefabrik Huzurevi Kompleksi. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, 18(41), 325-338.
|
Dersin Amacı
|
Afetlerle (deprem, sel baskını, kaza, savaş vb) karşı karşıya kalanların psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan yaşadıkları sorunlar ve bu sorunlarla başa çıkma güçlerine yönelik sosyal hizmet müdahalesi hakkında bilgi sahibi olunması amaçlanmaktadır.
|
Dersin İçeriği
|
Afet durumları (deprem, sel baskını, kaza, savaş,vb.) ile karşı karşıya kalan birey, grup ve toplumlara yönelik sosyal hizmet uygulamaları, afet yönetimi , Afet Zararlarını Azaltma, Önleme, Hazırlık ve Örgütlenme, Afetlerde Psikososyal Gereksinim ve Kaynak Belirleme,Ruhsal Travma Kavramı ve Travmatik Stres Belirtileri, Bulgu ve Hastalıkları, Tavmatik Yas,Çocuklar ve Ergenlerde Travmatik Yaşantılar ve Başetme, Afetlerde Psikososyal Yaklaşımlar, Afet Sonrası Grup Temelli Uygulamalar, Afet Yaşamış Toplumlarla Çalışma, Afet Çalışmalarında Etik
|