Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Tanışma, Derse Oryantasyon ve Eğitime Giriş
|
K1 BÖLÜM 1
|
2
|
Giriş ve Temel Kavramlar
|
K1 BÖLÜM 1, K2 BÖLÜM 2
|
3
|
Eğitimde ailenin yeri, Aileye düşen sorumluluklar, Veli toplantıları
|
K1 BÖLÜM 2, K2 BÖLÜM 3
|
4
|
Eğitim Sistemi
|
K1 BÖLÜM 3, K2 BÖLÜM 3
|
5
|
Okul Ortamları, Güvenlik, Ergonomi, Oyun alanları ve Çevre düzenlemesi
|
K1 BÖLÜM 4, K2 BÖLÜM 3
|
6
|
Okul ortamında Demokrasi - Katılım - Gönüllülük - Sivil Toplum
|
K1 BÖLÜM 5, K2 BÖLÜM 4
|
7
|
Okullarda Karşılaşılan Temel Sorunlar
|
K1 BÖLÜM 6, K2 BÖLÜM 5
|
8
|
Okul Sosyal Hizmetinin Kavramsal Çerçevesi
|
K1 BÖLÜM 6, K2 BÖLÜM 3
|
9
|
Okul Sosyal Hizmet Uzmanının Okulda Çalıştığı Müracaatçı Sistemleri ve Psiko-Sosyal Özellikleri
|
K1 BÖLÜM 7, K2 BÖLÜM 4
|
10
|
Okul Sosyal Hizmetinin Okullarda İlgilendiği Psiko-Sosyal Sorunlar I.
|
K1 BÖLÜM 8, K2 BÖLÜM 5
|
11
|
Okul Sosyal Hizmetinin Okullarda İlgilendiği Psiko-Sosyal Sorunlar II.
|
K1 BÖLÜM 9, K2 BÖLÜM 6
|
12
|
Okul Ortamında Sosyal İçerme ve Sosyal Dışlanma
|
K3 BÖLÜM 4
|
13
|
Sosyal Hizmet Uzmanlarının Okullardaki Rol ve Fonksiyonları
|
K1 BÖLÜM 9, K2 BÖLÜM 7
|
14
|
Okullarda Karşılaşılan Psiko-Sosyal Sorunlara İlişkin Örnek Olayların Tartışılması
|
K3 BÖLÜM 5
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Serdar AYKUT
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Dupper, D.R. (2011), Okul Sosyal Hizmeti: Etkin Uygulamalar için Beceri ve Müdahaleler, Maya Akademi Yayını, Ankara
K2. Ethem, İ.E. (1989). Eğitime Giriş. Sevinç Matbaası, Ankara.
K3. Özbesler, C., Duyan, V. (2009). Okul Ortamlarında Sosyal Hizmet. Eğitim ve Bilim. Cilt 34, Sayı 154.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Okul sosyal hizmetinin toplumsal yaşam içerisindeki yerinin ve işlevlerinin öğretilmesi ve sosyal hizmet uygulamaları içerisindeki yerinin öğrenilmesi.
|
Dersin İçeriği
|
Eğitim ve eğitim sisteminin örgütsel yapısı, mevzuatı, okullarda karşılaşılan ve sosyal hizmet müdahalesini gerektiren sorunlar, okul sosyal hizmetinin kavramsal çerçevesi, sosyal hizmet uzmanlarının okullardaki işlevleri öğrenci, öğretmen ve aile odaklı sosyal hizmet müdahalesi vb. konulara genelci sosyal hizmet yaklaşımıyla yer verilmesi, örnek vaka sunumları.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Sosyal hizmet alanının tarihsel gelişimini, temel kavram ve terimlerini ve uygulama alanlarını (sağlık, eğitim, sosyal güvenlik, sivil toplum, yerel yönetim gibi) açıklar.
|
-
|
2
|
Bireylerle, ailelerle, gruplarla, toplumla, meslektaşlarıyla ve kurumlarla çalışırken, etkili sözel ve yazılı iletişim kurar.
|
-
|
3
|
Sosyal hizmet ile ilişkili diğer alanları (psikoloji, sosyoloji, hukuk, kamu yönetimi, çocuk gelişimi, gerontoloji, sağlık yönetimi gibi) tanıyarak sosyal hizmetin bu alanlarla bağlantısını kurar.
|
2
|
4
|
Sosyal hizmet alanında temel ve çağdaş kuramsal yaklaşımlar çerçevesinde kuramlar arasındaki benzerlikleri, farklılıkları, kuramların katkılarını ve sınırlılıklarını ifade eder.
|
-
|
5
|
Sosyal hizmette ulusal ve uluslararası bilimsel gelişmeleri takip edecek düzeyde temel araştırma becerisi ile araştırma yöntem ve tekniklerini uygulama becerisi kazanır.
|
-
|
6
|
Birey, aile, gruplar ve farklı toplumsal gruplar ile sosyal hizmet uygulamaları yapar.
|
3
|
7
|
Sosyal inceleme, değerlendirme ve rapor hazırlama becerisi kazanır.
|
2
|
8
|
Her düzeydeki müracaatçılar için benzerlik ve farklılıkları dikkate alarak planlı değişme sürecini (bağlantı kurma, tanı ve değerlendirme, planlama, uygulama, uygulamayı değerlendirme, sonlandırma ve izleme) gerçekleştirme becerisi kazanır.
|
-
|
9
|
Sosyal hizmet uygulamalarında insan haklarını temel alarak toplumsal ve ekonomik adalet doğrultusunda uygulamalar yapar.
|
4
|
10
|
Alanıyla ilgili etik kuralların, bilimsel ve kültürel değerlerin bilincinde olur.
|
3
|