ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Kitap türlerinin tanıtılması. Kitap, yazar, yayınevi ilişkileri ve editoryal süreçler hakkında bilgilendirme. Baskının tarihçesine giriş. Terimleri kavrama.
    2 Baskının tarihçesi ve Incunabulum. Kitabın geçmişten günümüze tarihsel evreleri. Ülkelere göre stil gelişimleri. Türkiye ve uluslararası kitap tasarımcılarını tanıma, örnekleri inceleme ve özgün normlar üzerinden değerlendirmeler.
    3 Kitabın baskı öncesi hazırlık süreçleri ve kontrol işlemleri. Kapak, forma, trase, mizanpaj, font ve dizin yöntemlerini kavramak. Örnek Video ve görseller izleme ve değerlendirme. Terimleri öğrenme.
    4 Özel üretim kitaplar için cilt uygulamaları, kapak hazırlama ve takma işlemleri. Özgün sayfalar yaratma fikirleri için Pop-up, origami, kitap oymacılığı, DQP ve 3D görseller vb. özgün arayışları tanıma .Örneklerle izleme.
    5 Malzeme seçenekleri ve olanakları. Fantezi kağıt türleri, duvar kağıtları, kumaş, PVC filmler, ahşap kaplama levhaları, deri vb esnek, dokulu ve farklı yüzey etkili malzemeler. Yenilikçi ve buluşçu yaklaşımlar geliştirmek için örnekler ve videolar izleme. Terimleri öğrenme.
    6 Temadan hareket ederek özgün kitap tasarlama fikirleri ve Workshop. Özgün kitapta görsel hiyerarşi. Temanın tipografi, fotoğraf ve illüstrasyon ile tekil ve sentez ilişkileri.
    7 Değerlendirme yapılması ve çalışmalara devam edilmesi.
    8 Özgün bir kitapta izlenebilirlik, algılama, sürdürülebilir okuma ve satın alma yaklaşımları. Kitapta stimülasyon ve itici reaksiyon kavramları. Kitabın içinde yer alan yasal, yazar, uluslar arası norm vb. enformasyonları ve yerleşim hiyararşisi. Bandrol, ISBN, Copyright vb terimleri öğrenmek.
    9 Kapak görseli yaratmada temel ölçüler, farklı yaklaşımlar. Fontların ve renklerin beden dillerini öğrenmek. Fontun tipografiye, dizgiye ve sütuna dönüştürümesindeki pratik çözümler. Kitapta kaligrafi uygulamaları, farklı mizanpaj ve marj yaklaşımları. Örnek videoların izlenmesi
    10 Kitabın günceli ve geleceği: E-kitap; kitaplığın sonu mu? Okuyucu geleneği, eğilimleri ve sadakat, Yazarda; erişim, yayıncıda; varolma sorunları, K-Kitap vb. konuların tartışılması, tespit yapabilme, bakış açısı geliştirme ve öneriler oluşturma.
    11 Kitap hazırlamada kullanılan grafik programlarını tanımak. Sayfa hazırlama, PDF, JPG, TIFF, EPS, RGB, CMYK, Tire DPI. Nötr, PMS ve Renk yönetim panelini ve kavramlarını tanıma.
    12 Özgün kitap yaratmada, özgün baskı sanatının yeri. Exlibris? in kitap için önemi ve tarihsel süreci. Örnekler. Farklı kitap yüzey ve formlarına baskı için kullanılan serigrafi, tampon, transfer, hologram vb baskıları tanıma. Uygulama sahaları ve örnekleri inceleme, değerlendirme.
    13 Kitap için Pop-up, kirigami ve DQP-pilyajlı form yapımı, becerileri geliştirme ve örnek uygulamaları inceleme
    14 Projelerin sunumu ve değerlendirilmesi.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster