Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Dersin içeriğinin anlatılması ve kullanılacak yöntem hakkında bilgiler verilmesi
|
K1: S.1
|
2
|
Algı ve algının çeşitleri ile ilgili kavramların tanımlanması
|
K1: S.2
|
3
|
Algının özellikleri ve çeşitleri ile ilgili örneklerin irdelenmesi
|
K1: S.5
|
4
|
İletişim kavramı tanımının yapılması ve kavramın ayrıntılı olarak incelenmesi
|
K1: S.6
|
5
|
İletişim türleri ve öğelerinin genel olarak açıklanması
|
K2: S.268
|
6
|
Grafik tasarımda iletişim ve göstergebilim terimlerinin genel olarak irdelenmesi
|
K2: S.270
|
7
|
Algı ve zaman bağlamında grafik imgenin genel olarak incelenmesi
|
K3: S.252
|
8
|
Algı ve zaman bağlamında grafik imgenin genel olarak incelenmesi
|
K3: S.252
|
9
|
İnfografik kavramının tanımının yapılması ve grafik iletişim üzerinde etkisinin araştırılması
|
K4: S.1477
|
10
|
Grafik tasarımda görsel algı düzeyini etkileyen kavram ve olguların belirtilmesi
|
K4: S.1478
|
11
|
Kitle iletişimi, medya türleri, radio, televizyon, sinema, halkla ilişkiler ve reklamcılık ve yeni medya türlerininin tarihçesi ve günümüzdeki durumu
|
K5: S.7
|
12
|
Teknolojik değişim ve ütopyalar arasındaki ilişki kuramsal ve kavramsal çerçevede incelenmesi
|
K5: S.13
|
13
|
Sosyal ağlar ve Web2.0
|
K5: S.16
|
14
|
Medya endüstrisi ve sistemleri
|
K5: S.143
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi. Uğur DEMİRBAĞ
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Tasarımda Algılama ve İletişim, Ders Notları.
K2. Yasa, S. (2012). Grafik Tasarımda İletişim ve Göstergebilim, İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi.
K3. Özkirişçi, İ. H. (2020). Algı ve Zaman Bağlamında Grafik İmge,
Salih Denli, Görsel İletişimde İnfografik, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, s.1475-1479
K4. İnceoğlu, M. (2011). Tutum Algı İletişim, Siyasal Kitabevi, İstanbul.
K5. Arıkan, A. (2008). Grafik Tasarımda Görsel Algı, Eğitim Kitabevi, Konya.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Tasarım, algı ve iletişim kavramlarını tanımlayabilme, bu kavramlar hakkında teorik bilgiye sahip olma ve algı ve iletişim kavramları arasındaki ilişkinin tasarım sürecini analiz edebilme, tasarım ürünlerinin etkisini analiz edebilme ve bu bilgileri tasarımda kullanabilme.
|
Dersin İçeriği
|
İletişim ve algılama süreci, iletişimde algı ve ikna boyutu, tutum kavramı ve temel öğeleri, tutum oluşumu ve davranış ilişkisi, tutum ve algı, tutum ve kişilik, davranış modelleri, motivasyonel iletişim ve tutum değişikliği.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Sanat ve tasarım alanındaki bilgilerini sentezleyerek tasarımlar yapabilir.
|
3
|
2
|
Sanat ve tasarımın farklı disiplinleri arasında ilişki kurabilme becerisine sahiptir.
|
3
|
3
|
Sorun ve gereksinimleri karşılayacak bir ürünü/yapıtı yada süreci tasarlayabilir.
|
1
|
4
|
Yaşam boyu öğrenmenin önemini kavrama ve gereklilikleri yerine getirebilme becerisine sahiptir.
|
1
|
5
|
Yerel ve evrensel boyutlardaki sanat ve tasarım problemini tanımlama ve çözümleyebilme becerisine sahiptir.
|
2
|
6
|
Sanat ve tasarım tarihinde ortaya çıkmış tasarım anlayışlarıyla günümüz tasarım anlayışları arasında ilişki kurabilir.
|
3
|
7
|
Sanat ve tasarım problemlerinin çözümünde gerekli malzemeleri kullanarak tasarımı sonuçlandırabilme yetkinliğine sahiptir.
|
-
|
8
|
Tasarım sürecinde araştırma, sentez, değerlendirme ve yorumlayabilme becerisine sahiptir.
|
5
|
9
|
Sanat ve tasarım problemlerini çözümleyebilir.
|
5
|
10
|
Tasarım sürecinde kullanılan malzemelerin seçiminde çevreye karşı duyarlı olabilme bilgisine sahiptir.
|
4
|
11
|
Güncel sorunları takip ederek bu sorunlara ilişkin tasarımlar üretebilir.
|
3
|
12
|
Etkili iletişim becerilerini öğrenerek kendini ifade edebilir.
|
4
|
13
|
Fikir ve sanat eserleri hakkında mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme.
|
2
|
14
|
Grafik tasarımın yöntem, teknik ve araçlarını bilir ve uygular.
|
2
|