Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
İşletme yönetiminde temel kavramlar; Üretim yönetimi, İşletme yönetimi, Sistem, İşletme stratejisi, Karar verme süreci hakkında bilgi verme.
|
|
2
|
İşletme yönetiminde temel kavramlar; Tahmin ilkeleri, Ürün tasarımı ve süreç planlaması, Üretim sistemlerinde kullanılan stratejiler, Otomasyon hakkında bilgi verme.
|
|
3
|
İşletme yönetiminde temel kavramlar; Kuruluş yeri seçimi, Tesis yerleştirme, İş tasarımı, İş ölçümü hakkında bilgi verme.
|
|
4
|
Strateji ve Verimlilik, Kapasite planlaması, Üretim Araştırmaları, Veri madenciliği, bulanık ortamlarda karar verme.
|
|
5
|
Ürün tasarımı, Ürün /Pazar ortamlarının tanımlanması.
|
|
6
|
Ürün Stratejileri hakkında bilgi verme.
|
|
7
|
Kapasite Planlaması hakkında bilgi verme.
|
|
8
|
Kaba ve detaylı kapasite planlama hakkında bilgi verme.
|
|
9
|
Ürün Yaşam Döngüsü planlaması hakkında bilgi verme.
|
|
10
|
Malzeme İhtiyaç Planlaması (temel MIP tanımları ve mekaniği, kayan planlama ufku kavramı, ürün ağacı patlatma) hakkında bilgi verme.
|
|
11
|
Çizelgeleme ve sezgisel yöntemler Atölye çizelgeleme hakkında bilgi verme.
|
|
12
|
Tek makine çizelgelemede sezgisel yöntemler hakkında bilgi verme.
|
|
13
|
Kalite Yönetimi hakkında bilgi verme.
|
|
14
|
Kalite kontrol hakkında bilgi verme.
|
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr.Öğr.Üye. Emine KOÇAK
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
Üreten, S.(1997). Üretim İşlemler Yönetimi, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
|
Dersin Amacı
|
İşletme yönetiminde temel kavramlar, üretim işlemler stratejisi, üretim tasarımı ve süreç planlaması, iş tasarımı, iş ölçümü ile ilgili model oluşturulur.
|
Dersin İçeriği
|
İşletme yönetiminde temel kavramlar; Üretim yönetimi, İşletme yönetimi, Sistem, İşletme stratejisi, Karar verme süreci hakkında bilgi verme. İşletme yönetiminde temel kavramlar; Tahmin ilkeleri, Ürün tasarımı ve süreç planlaması, Üretim sistemlerinde kullanılan stratejiler, Otomasyon hakkında bilgi verme. İşletme yönetiminde temel kavramlar; Kuruluş yeri seçimi, Tesis yerleştirme, İş tasarımı, İş ölçümü hakkında bilgi verme. Strateji ve Verimlilik, Kapasite planlaması, Üretim Araştırmaları, Veri madenciliği, bulanık ortamlarda karar verme. Ürün tasarımı, Ürün /Pazar ortamlarının tanımlanması. Ürün Stratejileri hakkında bilgi verme. Kapasite Planlaması hakkında bilgi verme. Ürün Yaşam Döngüsü planlaması hakkında bilgi verme. Malzeme İhtiyaç Planlaması (temel MIP tanımları ve mekaniği, kayan planlama ufku kavramı, ürün ağacı patlatma) hakkında bilgi verme. Çizelgeleme ve sezgisel yöntemler Atölye çizelgeleme hakkında bilgi verme. Tek makine çizelgelemede sezgisel yöntemler hakkında bilgi verme. Kalite Yönetimi hakkında bilgi verme. Kalite kontrol hakkında bilgi verme.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Moda ve tekstil tasarımı alanında temel değer ve ilkeleri izleyerek mesleki etiğe uygun davranışlar sergiler.
|
2
|
2
|
Temel tasarım ilkelerinden yola çıkarak moda ve tekstil tasarımı alanında estetik ve sanatsal tasarım uygulamaları yapar.
|
-
|
3
|
Çağın gerektirdiği teknolojik ilerlemeleri takip ederek endüstriyel ve eğitimsel alanda yenilikçi tasarım ürünleri yaratabilme becerisine sahip olur.
|
-
|
4
|
Yeni yöntem ve tekniklerden yararlanarak farklı tekstil materyallerini bir arada kullanabilme yeteneği kazanır.
|
-
|
5
|
Alanının gerektirdiği çeşitli bilgisayar, makine ve teçhizat kullanımı becerisi kazanır.
|
-
|
6
|
Moda ve tekstil tasarımı alanında görsel, yazılı ve sözlü iletişim araçlarını inceleyerek farklı algılama becerileri geliştirir.
|
-
|
7
|
Belirlenen temaları tasarımlarda etkin ve doğru biçimde kullanarak yaratıcı düşünme becerisi kazanır.
|
-
|
8
|
Disiplinlerarası düşünebilme ve bağlantı kurabilme becerisine sahip olur.
|
-
|
9
|
Grup çalışmasında etkili iletişim koordinasyonuna sahip olarak analitik düşünme ve çalışma becerisi geliştirir.
|
-
|
10
|
Mesleğiyle ilgili uygulamalarda sorumluluk alır ve çözüm üretmeye çalışır.
|
3
|
11
|
Geleneksel sanatlardan yararlanarak desen ve yüzey süsleme tasarımları yapar.
|
-
|
12
|
Çeşitli tekstil yüzeyi dokuma tekniklerini kavrayarak yeni tasarımlara aktarma becerisi kazanır.
|
-
|
13
|
Sanata yönelik düşünme becerisi geliştirir.
|
-
|
14
|
Farklı dönemlerdeki kültürel ve sanatsal değerleri çözümleyerek alana yönelik yeni tasarım çalışmaları yapar.
|
-
|