Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Hasan DÜNDAR
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1: Lee J. Krajewski, Larry P. Ritzman ve Manoj K. Malhotra, Üretim Yönetimi Süreçler ve Tedarik Zincirleri Nonel Yayınları 9. Baskı
K2: Hilmi Yüksel, Üretim/İşlemler Yönetimi, Nobel Yayınları 2. Baskı
K3: Bülent Kobu- Üretim Yönetimi- Nobel Yayınları 15. Baskı
|
Yardımcı Kitap
|
Üretim Yönetimi (İşlemler Yönetimi) M. Hulusi Demr ve Şevkinaz Gümüşoğlu Beta Yayınları 7. Baskı
|
Dersin Amacı
|
Üretim ve üretim yönetiminin temel ilkeleri hakkında bilgi sahibi olmak ve üretim yönetimine ilişkin kavramlara bütüncül, sistematik bir bakış açısı kazanabilmektir.
|
Dersin İçeriği
|
Üretim Yönetiminin Temel Kavramları, Üretim ve Üretim Yönetimi Esasları ve Kapsamı, Üretim Sistemleri ve Sistem Yaklaşımı, Verimlilik ve Strateji, Fabrika Yeri Seçimi, Fabrika Düzenlemesi, İş Analizi, Üretim Planlaması ve Kontrolü, Talep Tahminleri,Stok Yönetimi, Teknoloji Seçimi ve Yalın Üretim Sistemleri
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
İşletme alanında problem çözmeyi bilmek, analitik ve bütünsel bir bakış açısına sahip olmak ve stratejik düşünmeyi prensip haline getirmek
|
4
|
2
|
İşletme alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmek, yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimsemek, bilgilerini yenilemeye ve sürekli geliştirmeye yönlendirmek
|
3
|
3
|
İşletme alanında öğrendiklerini firma/kurum bünyesinde analiz etmek, yorumlamak, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarmak
|
5
|
4
|
İş hayatında kalite ve üretkenlik ilkelerini bilmek ve uygulamak
|
5
|
5
|
İşletme alanında öğrendiği kavram ve düşünceleri, ulusal ve uluslararası boyutta yorumlamak, karşılaştırmalı ve disiplinler arası analiz yapıp uygulamak
|
3
|
6
|
Inovatif/yaratıcı ve yenilikçi düşünmek, öğrenilen bilgileri sadece benzer durumlara değil, yeni ve alışılmamış ortamlara da uygulamak
|
1
|
7
|
Liderlik vasıflarını kazanmak ve başarı ile uygulamak
|
1
|
8
|
Bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk almak, açık fikirli, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olmak, etkin ve verimli çalışmak
|
2
|
9
|
Bulunduğu bölgenin ekonomisini çok iyi tanımak, hem yerel hem de küresel düşünüp, öğrenileni uygulamak
|
2
|
10
|
İşletme alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanmak
|
4
|
11
|
İş etiğinin değerlerine uymanın gereğini özümsemek, işletme alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında her şart altında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olmak ve uygulamak
|
3
|
12
|
Bir yabancı dili kullanarak işletme alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile iletişim kurmak
|
1
|