Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Muhasebe süreci, muhasebede dönem sonu işlemleri, envanter ve değerleme kavramları
|
K1: 1. Bölüm
|
2
|
TTK, VUK ve TMS` ye göre değerleme yöntemleri
|
K1: 2. Bölüm
|
3
|
Hazır değerler ve menkul kıymetlere ilişkin dönem sonu işlemlerinin muhasebeleştirilmesi
|
K1: 3. Bölüm
|
4
|
Alacaklara ilişkin dönem sonu işlemlerinin muhasebeleştirilmesi
|
K1: 4. Bölüm
|
5
|
Stoklara değerleme yöntemleri
|
K1: 5. Bölüm
|
6
|
Stoklara ilişkin dönem sonu işlemlerinin muhasebeleştirilmesi
|
K1: 6. Bölüm
|
7
|
Duran varlıklara ilişkin dönem sonu işlemlerinin muhasebeleştirilmesi
|
K1: 7. Bölüm
|
8
|
Yabancı kaynaklara ilişkin dönem sonu işlemlerinin muhasebeleştirilmesi
|
K1: 8. Bölüm
|
9
|
Öz kaynaklara ilişkin dönem sonu işlemlerinin muhasebeleştirilmesi
|
K1: 9. Bölüm
|
10
|
Maliyet hesaplarına ilişkin dönem sonu işlemlerinin muhasebeleştirilmesi
|
K1: 10. Bölüm
|
11
|
Gelir ve giderlere ilişkin dönem sonu işlemlerinin muhasebeleştirilmesi
|
K1: 11. Bölüm
|
12
|
TMS` nin getirdiği yenilikler ve bazı özel durumlar
|
K1: 12. Bölüm
|
13
|
Kapanış kayıtlarının yapılması
|
K1: 13. Bölüm
|
14
|
Kapanış kayıtlarının yapılması
|
K1: 14. Bölüm
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
-
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Örten, R. ve Karapınar, A. (2009). Dönem Sonu Muhasebe Uygulamaları. Ankara: Gazi Kitabevi.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Selimoğlu, S. ve Kaya, E. (2013). Envanter ve Bilanço. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
|
Dersin Amacı
|
Bu dersin amacı; işletmelerde dönem sonu işlemlerinin muhasebeleştirilmesi, TTK, VUK ve TMS`ye göre değerleme yöntemleri, dönem sonunda finansal tabloların düzenlenmesi, TMS`nin getirdiği yenilikler hakkında detaylı bilgi vermektir.
|
Dersin İçeriği
|
Muhasebe dışı envanter, muhasebe içi envanter. Envanter ve değerleme (Dönen varlıklar, duran varlıklar, kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar, öz kaynaklar, Gelir ve gider hesapları, Temel mali tabloların düzenlenmesi,
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
İşletme alanında problem çözmeyi bilmek, analitik ve bütünsel bir bakış açısına sahip olmak ve stratejik düşünmeyi prensip haline getirmek
|
5
|
2
|
İşletme alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmek, yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimsemek, bilgilerini yenilemeye ve sürekli geliştirmeye yönlendirmek
|
3
|
3
|
İşletme alanında öğrendiklerini firma/kurum bünyesinde analiz etmek, yorumlamak, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarmak
|
4
|
4
|
İş hayatında kalite ve üretkenlik ilkelerini bilmek ve uygulamak
|
2
|
5
|
İşletme alanında öğrendiği kavram ve düşünceleri, ulusal ve uluslararası boyutta yorumlamak, karşılaştırmalı ve disiplinler arası analiz yapıp uygulamak
|
2
|
6
|
Inovatif/yaratıcı ve yenilikçi düşünmek, öğrenilen bilgileri sadece benzer durumlara değil, yeni ve alışılmamış ortamlara da uygulamak
|
-
|
7
|
Liderlik vasıflarını kazanmak ve başarı ile uygulamak
|
-
|
8
|
Bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk almak, açık fikirli, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olmak, etkin ve verimli çalışmak
|
-
|
9
|
Bulunduğu bölgenin ekonomisini çok iyi tanımak, hem yerel hem de küresel düşünüp, öğrenileni uygulamak
|
-
|
10
|
İşletme alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanmak
|
-
|
11
|
İş etiğinin değerlerine uymanın gereğini özümsemek, işletme alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında her şart altında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olmak ve uygulamak
|
-
|
12
|
Bir yabancı dili kullanarak işletme alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile iletişim kurmak
|
-
|