Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Üretim sürecinde ortak maliyet kavramı ve ortak maliyetlerin ortak ürünlere dağıtılması
|
K1-BÖLÜM4-
K2-BÖLÜM7
|
2
|
Faaliyet bazında maliyetlendirme yaklaşımı ve geleneksel maliyetlendirme yaklaşımı ile karşılaştırılması
|
K2-BÖLÜM7
|
3
|
Maliyet hesapları ve maliyetlerin muhasebe kayıtlarında izlenmesi-I
|
K1-BÖLÜM5
K2-BÖLÜM3
|
4
|
Maliyet hesapları ve maliyetlerin muhasebe kayıtlarında izlenmesi-II
|
K1-BÖLÜM5
K2-BÖLÜM3
|
5
|
Standart maliyetleme yöntemi ve sapma analizleri-I
|
K1-BÖLÜM5
K2-BÖLÜM14
|
6
|
Standart maliyetleme yöntemi ve sapma analizleri-II
|
K1-BÖLÜM5
K2-BÖLÜM14
|
7
|
Standart maliyetleme yönteminde hesapların işleyişi
|
K1-BÖLÜM5
K2-BÖLÜM14
|
8
|
İşletme bütçeleri-I
|
K2-BÖLÜM15
|
9
|
İşletme bütçeleri-II
|
K2-BÖLÜM15
|
10
|
Maliyet hacim ilişkileri
|
K2-BÖLÜM8
|
11
|
Maliyet hacim kâr analizleri-I
|
K2-BÖLÜM10
|
12
|
Maliyet hacim kâr analizleri-II
|
K2-BÖLÜM11
|
13
|
Yönetim kararlarında geçerli maliyet analizleri-I
|
K2-BÖLÜM13
|
14
|
Yönetim kararlarında geçerli maliyet analizleri-II
|
K2-BÖLÜM13
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Araştırma Görevlisi Dr. Derya Özarslan
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1- Gürdal, K. (2019). Maliyet Muhasebesi, Ankara: Siyasal Kitabevi
K2- Büyükmirza, K.(2011), Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, 16. Baskı, Ankara: Gazi Kitabevi
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Bu ders birinci dönem alınan maliyet muhasebesi dersinin devamıdır. Dersin amacı maliyet hesaplarının kayıt süreci ve maliyet unsurlarının yönetim kararlarındaki konumu ve önemi hakkında detaylı bilgi vermektir.
|
Dersin İçeriği
|
Maliyet hesaplarının kayıt süreci, tam maliyet yöntemi, normal maliyet yöntemi, değişken maliyet yöntemi, sipariş maliyet sistemi, evre maliyet sistemi, yönetimsel kararlarda kullanılan maliyet analizleri
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
İşletme alanında problem çözmeyi bilmek, analitik ve bütünsel bir bakış açısına sahip olmak ve stratejik düşünmeyi prensip haline getirmek
|
3
|
2
|
İşletme alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmek, yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimsemek, bilgilerini yenilemeye ve sürekli geliştirmeye yönlendirmek
|
-
|
3
|
İşletme alanında öğrendiklerini firma/kurum bünyesinde analiz etmek, yorumlamak, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarmak
|
3
|
4
|
İş hayatında kalite ve üretkenlik ilkelerini bilmek ve uygulamak
|
3
|
5
|
İşletme alanında öğrendiği kavram ve düşünceleri, ulusal ve uluslararası boyutta yorumlamak, karşılaştırmalı ve disiplinler arası analiz yapıp uygulamak
|
3
|
6
|
Inovatif/yaratıcı ve yenilikçi düşünmek, öğrenilen bilgileri sadece benzer durumlara değil, yeni ve alışılmamış ortamlara da uygulamak
|
-
|
7
|
Liderlik vasıflarını kazanmak ve başarı ile uygulamak
|
-
|
8
|
Bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk almak, açık fikirli, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olmak, etkin ve verimli çalışmak
|
-
|
9
|
Bulunduğu bölgenin ekonomisini çok iyi tanımak, hem yerel hem de küresel düşünüp, öğrenileni uygulamak
|
-
|
10
|
İşletme alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanmak
|
-
|
11
|
İş etiğinin değerlerine uymanın gereğini özümsemek, işletme alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında her şart altında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olmak ve uygulamak
|
-
|
12
|
Bir yabancı dili kullanarak işletme alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile iletişim kurmak
|
-
|