Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
İşletmecilik ile İlgili Temel Kavramlar
|
K1-Bölüm 1
|
2
|
Ekonomik Bir Birim Olarak İşletme
|
K2-Bölüm 1
|
3
|
İşletmenin Amaçları, Özellikleri ve Temel Faaliyetleri
|
K2-Bölüm 2
|
4
|
İşletme Türleri ve İşletmelerde Büyüme
|
K3-Bölüm 3
|
5
|
İşletmelerin Sınıflandırılması
|
K2-Bölüm 5
|
6
|
İşletme Çevresi
|
K1-Bölüm 4
|
7
|
İşletmenin Fonksiyonları
|
K3-Bölüm 5
|
8
|
İşletmelerin Kuruluş Çalışmaları
|
K2-Bölüm 4
|
9
|
İşletme Büyüklük Ölçüleri-Kapasite Kavramı ve KOBİ?ler
|
K1-Bölüm 2
|
10
|
İşletmenin Kuruluş Yerinin Seçimi
|
K2-Bölüm 3
|
11
|
Üretim Fonksiyonu
|
K2-Bölüm 9
|
12
|
Pazarlama Fonksiyonu
|
K2-Bölüm 8
|
13
|
Yönetim Fonksiyonu
|
K1-Bölüm 7
|
14
|
İnsan Kaynakları Yönetimi
|
K3-Bölüm 9
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Selma KARABAŞ
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1: Mucuk, İ. (2019). Modern İşletmecilik, Türkmen Kitabevi
K2: Şimşek, M.Ş. (2006). İşletme Bilimlerine Giriş, Adım Matbaacılık.
K3: Karalar, R. (2019). Genel İşletme, Nisan Kitabevi.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1: Can, H. & Güney S. (2007). Genel İşletme, Arıkan Yayınları
YK2: Koçel, T. (2005). İşletme Yöneticiliği, Arıkan Yayınevi, İstanbul
YK3: Schoell, W., Dessler G. & Reinecke, J. (1993). Introduction to Business, Allyn and Bacon, Massachusetts ABD.
|
Dersin Amacı
|
İşletme bilimini ve ekonomik yapı içerisinde işletmenin yerini anlama ve temel işletme fonksiyonlarını analiz etme yeteneği kazandırmak.
|
Dersin İçeriği
|
İşletmecilikle İlgili Temel Kavramlar, Ekonomik Bir Birim Olarak İşletme, İşletmenin Amaçları, Özellikleri ve Temel Faaliyetleri, İşletme Türleri ve İşletmelerde Büyüme, İşletmelerin Sınıflandırılması, İşletme Çevresi
İşletmenin Fonksiyonları, İşletmelerin Kuruluş Çalışmaları, İşletme Büyüklük Ölçüleri, İşletmenin Kuruluş Yerinin Seçimi, Üretim Fonksiyonu, Pazarlama Fonksiyonu, Yönetim Fonksiyonu, İnsan Kaynakları Yönetimi
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
İşletme alanında problem çözmeyi bilmek, analitik ve bütünsel bir bakış açısına sahip olmak ve stratejik düşünmeyi prensip haline getirmek
|
5
|
2
|
İşletme alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmek, yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimsemek, bilgilerini yenilemeye ve sürekli geliştirmeye yönlendirmek
|
4
|
3
|
İşletme alanında öğrendiklerini firma/kurum bünyesinde analiz etmek, yorumlamak, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarmak
|
5
|
4
|
İş hayatında kalite ve üretkenlik ilkelerini bilmek ve uygulamak
|
4
|
5
|
İşletme alanında öğrendiği kavram ve düşünceleri, ulusal ve uluslararası boyutta yorumlamak, karşılaştırmalı ve disiplinler arası analiz yapıp uygulamak
|
3
|
6
|
Inovatif/yaratıcı ve yenilikçi düşünmek, öğrenilen bilgileri sadece benzer durumlara değil, yeni ve alışılmamış ortamlara da uygulamak
|
2
|
7
|
Liderlik vasıflarını kazanmak ve başarı ile uygulamak
|
3
|
8
|
Bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk almak, açık fikirli, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olmak, etkin ve verimli çalışmak
|
-
|
9
|
Bulunduğu bölgenin ekonomisini çok iyi tanımak, hem yerel hem de küresel düşünüp, öğrenileni uygulamak
|
-
|
10
|
İşletme alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanmak
|
-
|
11
|
İş etiğinin değerlerine uymanın gereğini özümsemek, işletme alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında her şart altında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olmak ve uygulamak
|
-
|
12
|
Bir yabancı dili kullanarak işletme alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile iletişim kurmak
|
-
|