Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Üretim Fonksiyonu (Üretim Sistemleri, Üretim Yönetiminin Fonksiyonları)
|
K1: 12. ve 24. sayfalar arası
K1: 213. ve 226. sayfalar arası
|
2
|
Ürün Tasarımı, Süreç Tasarımı, İşyeri Düzeni, Görev Tasarımı, İş Ölçümü
|
K1: 229. ve 231. sayfalar arası
|
3
|
Üretim Planlama Programlama Süreci (Talep Öngörümlemesi, Toplam Üretim Planlaması, Ana Üretim Planlaması, Genel Kapasite Planlaması, Malzeme İhtiyaç Planlaması, Detaylı Kapasite Planlaması, Kısa Dönem Programlama, Kapasite Kontrolü)
|
K1: 213. ve 226. sayfalar arası
|
4
|
Malzeme ve Stok Yönetimi
|
K1: 231. ve 233. sayfalar arası
|
5
|
Verimlilik, Kalite Yönetimi
|
K1: 236. sayfa
|
6
|
Pazarlama Fonksiyonu (Temel Kavramlar, Pazarlama Anlayışının Gelişimi)
|
K2: 195. ve 239. sayfalar arası
|
7
|
Pazarlama Karması
|
K2: 195. ve 239. sayfalar arası
|
8
|
Tüketici Satınalma Davranışı
|
K2: 195. ve 239. sayfalar arası
|
9
|
Reklam ve Halkla İlişkiler
|
K2: 195. ve 239. sayfalar arası
|
10
|
Yönetim Fonksiyonu
|
K3: 183. ve 213. sayfalar arası
|
11
|
İnsan Kaynakları Yönetimi
|
K3: 479. ve 507. sayfalar arası
|
12
|
Finansman Fonksiyonu
|
K4: 281. ve 309. sayfalar arası
|
13
|
Muhasebe Fonksiyonu
|
K2: 275. sayfa
|
14
|
AR-GE Fonksiyonu
|
K2: 304. sayfa
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Selma Karabaş
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1: Şimşek, Ş. ve Çelik, A. (2015), İşletme Bilimine Giriş, EĞİTİM KİTABEVİ, Ankara
K2: Kara, M. ve Taslak, S. (2018), İşletme Bilimine Giriş (Modern İşletmecilik), EKİN KİTABEVİ YAYINLARI, Bursa.
K3: Karalar, R. (2019), Genel İşletme, NİSAN KİTABEVİ, Ankara.
K4: Şimşek, Ş. (2006), İşletme Bilimlerine Giriş, Yelken Basım-Yayım Dağıtım, Konya.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1:W. Schoell, G. Dessler ve J. Reinecke (1993), Introduction to Business, Allyn and Bacon, Massachusetts ABD.
|
Dersin Amacı
|
Çağdaş iş dünyasının gerekleri hakkında bilgilendirmek, temel işletme ve ekonomi kavramlarını ve modellerini tanıtmak, işletme fonksiyonları hakkında genel bilgi düzeyinin oluşmasını sağlamaktır.
|
Dersin İçeriği
|
Üretim Fonksiyonu, Ürün Tasarımı, Süreç Tasarımı, İşyeri Düzeni, Görev Tasarımı, Üretim Planlama Programlama Süreci, Malzeme ve Stok Yönetimi, Verimlilik, Kalite Yönetimi, Pazarlama Fonksiyonu, Pazarlama Karması, Tüketici Satın alma Davranışı, Reklam ve Halkla İlişkiler, Yönetim Fonksiyonu, Finansman Fonksiyonu, Muhasebe Fonksiyonu, İnsan Kaynakları Yönetimi, AR-GE Fonksiyonu
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
İşletme alanında problem çözmeyi bilmek, analitik ve bütünsel bir bakış açısına sahip olmak ve stratejik düşünmeyi prensip haline getirmek
|
5
|
2
|
İşletme alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmek, yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimsemek, bilgilerini yenilemeye ve sürekli geliştirmeye yönlendirmek
|
3
|
3
|
İşletme alanında öğrendiklerini firma/kurum bünyesinde analiz etmek, yorumlamak, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarmak
|
4
|
4
|
İş hayatında kalite ve üretkenlik ilkelerini bilmek ve uygulamak
|
3
|
5
|
İşletme alanında öğrendiği kavram ve düşünceleri, ulusal ve uluslararası boyutta yorumlamak, karşılaştırmalı ve disiplinler arası analiz yapıp uygulamak
|
3
|
6
|
Inovatif/yaratıcı ve yenilikçi düşünmek, öğrenilen bilgileri sadece benzer durumlara değil, yeni ve alışılmamış ortamlara da uygulamak
|
-
|
7
|
Liderlik vasıflarını kazanmak ve başarı ile uygulamak
|
-
|
8
|
Bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk almak, açık fikirli, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olmak, etkin ve verimli çalışmak
|
-
|
9
|
Bulunduğu bölgenin ekonomisini çok iyi tanımak, hem yerel hem de küresel düşünüp, öğrenileni uygulamak
|
-
|
10
|
İşletme alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanmak
|
-
|
11
|
İş etiğinin değerlerine uymanın gereğini özümsemek, işletme alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında her şart altında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olmak ve uygulamak
|
-
|
12
|
Bir yabancı dili kullanarak işletme alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile iletişim kurmak
|
-
|