Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Ticaret Hukuku Kavramı
|
K1. Bölüm 1
|
2
|
Ticari İşletme Kavramı, tanımı ve unsurları
|
K1. Bölüm 2
|
3
|
Ticari İş
|
K1. Bölüm 3
|
4
|
Ticari Hükümler
Ticari Yargı
|
K1. Bölüm 4
K1. Bölüm 5
|
5
|
Tacir ve tacir yardımcıları kavramları ve bu sıfatların sonuçları
|
K1. Bölüm 6-7
|
6
|
Ticaret Ünvanı ve İşletme Adı
Marka
|
K1. Bölüm 8
K1. Bölüm 9
|
7
|
Haksız Rekabet
Ticari Defterler ve Ticaret Sicili
|
K1. Bölüm 10
K1. Bölüm 11-12
|
8
|
Cari Hesap
Ortaklık kavramı, tanımı ve unsurları
|
K1. Bölüm 13
K1. Ortaklıklar Hukuku- Bölüm 1
|
9
|
Adi ortaklığın kuruluşu, işleyişi ve sona ermesi
|
K1. Ortaklıklar Hukuku- Bölüm 2
|
10
|
Ticaret Şirketlerine İlişkin Genel Hükümler
|
K1. Ortaklıklar Hukuku- Bölüm 3
|
11
|
Kollektif ve Komandit Ortaklıklar, kuruluşları, işleyişleri ve sona ermeleri
|
K1. Ortaklıklar Hukuku- Bölüm 4-5
|
12
|
Anonim ve Limited Ortaklıklar, kuruluşları, işleyişleri ve sona ermeleri
|
K1. Ortaklıklar Hukuku- Bölüm 6-7
|
13
|
Kıymetli Evrak tanımı ve unsurları
|
K2. Bölüm 1-2
|
14
|
Poliçe, Bono ve Çek
|
K2. Bölüm 3-4-5
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi Ş. Esra KİRAZ
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Kaya, M.İ, & Tatlı, B. (2022). Ticaret Hukuku-I (4. Baskı). Seçkin, Ankara.
K2. Bahtiyar, M. (2020). Kıymetli Evrak Hukuku (18. Baskı), Beta, İstanbul.
|
Yardımcı Kitap
|
Türk Ticaret Kanunu
|
Dersin Amacı
|
Öğrencilere ticaret hukuku ile ilgili genel bilgiler vermektir.
|
Dersin İçeriği
|
Ticaret hukuku kavramı, ticari işletme kavramı, ticari ve tacir yardımcıları, ticaret ünvanı ve işletme adı, ticaret sicili, marka, haksız rekabet,ortaklık kavramı ve ortaklık çeşitleri, kuruluşları,işleyişleri ve sona ermeleri, kıymetli evrak tanımı, poliçe, bono ve çek konuları dersin içeriğini oluşturmaktadır.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
İşletme alanında problem çözmeyi bilmek, analitik ve bütünsel bir bakış açısına sahip olmak ve stratejik düşünmeyi prensip haline getirmek
|
3
|
2
|
İşletme alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmek, yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimsemek, bilgilerini yenilemeye ve sürekli geliştirmeye yönlendirmek
|
3
|
3
|
İşletme alanında öğrendiklerini firma/kurum bünyesinde analiz etmek, yorumlamak, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarmak
|
3
|
4
|
İş hayatında kalite ve üretkenlik ilkelerini bilmek ve uygulamak
|
-
|
5
|
İşletme alanında öğrendiği kavram ve düşünceleri, ulusal ve uluslararası boyutta yorumlamak, karşılaştırmalı ve disiplinler arası analiz yapıp uygulamak
|
-
|
6
|
Inovatif/yaratıcı ve yenilikçi düşünmek, öğrenilen bilgileri sadece benzer durumlara değil, yeni ve alışılmamış ortamlara da uygulamak
|
-
|
7
|
Liderlik vasıflarını kazanmak ve başarı ile uygulamak
|
-
|
8
|
Bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk almak, açık fikirli, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olmak, etkin ve verimli çalışmak
|
-
|
9
|
Bulunduğu bölgenin ekonomisini çok iyi tanımak, hem yerel hem de küresel düşünüp, öğrenileni uygulamak
|
-
|
10
|
İşletme alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanmak
|
-
|
11
|
İş etiğinin değerlerine uymanın gereğini özümsemek, işletme alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında her şart altında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olmak ve uygulamak
|
-
|
12
|
Bir yabancı dili kullanarak işletme alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile iletişim kurmak
|
-
|