Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
İşletme ve muhasebenin tanımı, muhasebenin işlevleri, muhasebe kuramının temel özellikleri, genel kabul görmüş muhasebe kavramları ve ilkeleri, işletmelerin tutmak zorunda olduğu ticari defterler, temel finansal tablolar, bilânçonun tanımı ve temel bilânço eşitliği
|
K1- BÖLÜM 1, K1- BÖLÜM 3
|
2
|
Hesap kavramı,hesap planı ve hesapların kodlanması, muhasebe kayıt yöntemleri
|
K1- BÖLÜM 2
|
3
|
Muhasebe süreci ve açılış kaydının yapılması
|
K1- BÖLÜM 2, K1- BÖLÜM 4
|
4
|
Bilanço hesaplarının tanıtılması, katma değer vergisinin tanıtılması
|
K1- BÖLÜM 6
|
5
|
Stoklar hesap grubuna ait hesapların işleyişi ve muhasebeleştirilmesi-I
|
K1-BÖLÜM 7
|
6
|
Stoklar hesap grubuna ait hesapların işleyişi ve muhasebeleştirilmesi-II
Hazır değerler hesap grubuna ait hesapların işleyişi ve muhasebeleştirilmesi-I
|
K1- BÖLÜM 7, K1- BÖLÜM 8
|
7
|
Hazır değerler hesap grubuna ait hesapların işleyişi ve muhasebeleştirilmesi-II
Ticari ve diğer alacaklar hesap grubuna ait hesapların işleyişi ve muhasebeleştirilmesi
|
K1-BÖLÜM 8, K1-BÖLÜM 9
|
8
|
Menkul kıymetler hesap grubuna ait hesapların işleyişi ve muhasebeleştirilmesi
|
K1-BÖLÜM 10
|
9
|
Mali duran varlıklar hesap grubuna ait hesapların işleyişi ve muhasebeleştirilmesi
|
K1-BÖLÜM 11
|
10
|
Maddi ve maddi olmayan duran varlıklar hesap gruplarına ait hesapların işleyişi ve muhasebeleştirilmesi
|
K1-BÖLÜM 12, K1-BÖLÜM 13
|
11
|
Mali borçlar hesap grubuna ait hesapların işleyişi ve muhasebeleştirilmesi
|
K1-BÖLÜM 14
|
12
|
Ticari ve diğer borçlar hesap gruplarına ait hesapların işleyişi ve muhasebeleştirilmesi
Öz kaynaklar kavramı ve alt hesaplarının işleyişi ve muhasebeleştirilmesi hakkında bilgi verilmesi
|
K1-BÖLÜM 15, K1-BÖLÜM 16
|
13
|
Dönemsellik kavramının finansal tablolara etkisi hakkında bilgi verilmesi
Maliyet hesaplarının incelenmesi
|
K1-BÖLÜM 17, K1-BÖLÜM 18
|
14
|
Gelir tablosu hesaplarının incelenmesi
Kapanış kayıtlarının yapılması
|
K1-BÖLÜM 19
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Serkan Terzi
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Bayazıtlı E., Çelik, O., Gürdal, K. (2016). Genel Muhasebe, 2. Baskı, Ankara: Siyasal Kitabevi
|
Yardımcı Kitap
|
|
Dersin Amacı
|
Bu dersin amacı; muhasebe kayıt sisteminin işleyiş mantığını ortaya koymaktır. Bu amaca uygun olarak dönem sonu finansal tablolarını oluşturmak için gerekli olan temel hesap kalemlerine ilişkin bilgi verilir ve bu kalemlerin nasıl kaydedildiği gösterilir.
|
Dersin İçeriği
|
Muhasebenin tanımı, muhasebenin temel kavramları, bilanço ilkeleri, gelir tablosu ilkeleri, bilanço hesapları, gelir tablosu hesapları, maliyet hesapları, kapanış kayıtlarının yapılması ve dönem sonu finansal tablolarının hazırlanması
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
İşletme alanında problem çözmeyi bilmek, analitik ve bütünsel bir bakış açısına sahip olmak ve stratejik düşünmeyi prensip haline getirmek
|
3
|
2
|
İşletme alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmek, yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimsemek, bilgilerini yenilemeye ve sürekli geliştirmeye yönlendirmek
|
3
|
3
|
İşletme alanında öğrendiklerini firma/kurum bünyesinde analiz etmek, yorumlamak, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarmak
|
4
|
4
|
İş hayatında kalite ve üretkenlik ilkelerini bilmek ve uygulamak
|
3
|
5
|
İşletme alanında öğrendiği kavram ve düşünceleri, ulusal ve uluslararası boyutta yorumlamak, karşılaştırmalı ve disiplinler arası analiz yapıp uygulamak
|
3
|
6
|
Inovatif/yaratıcı ve yenilikçi düşünmek, öğrenilen bilgileri sadece benzer durumlara değil, yeni ve alışılmamış ortamlara da uygulamak
|
2
|
7
|
Liderlik vasıflarını kazanmak ve başarı ile uygulamak
|
2
|
8
|
Bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk almak, açık fikirli, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olmak, etkin ve verimli çalışmak
|
2
|
9
|
Bulunduğu bölgenin ekonomisini çok iyi tanımak, hem yerel hem de küresel düşünüp, öğrenileni uygulamak
|
2
|
10
|
İşletme alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanmak
|
1
|
11
|
İş etiğinin değerlerine uymanın gereğini özümsemek, işletme alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında her şart altında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olmak ve uygulamak
|
2
|
12
|
Bir yabancı dili kullanarak işletme alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile iletişim kurmak
|
1
|