Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Osmanlı Ekonomisinin Temel Unsurları
|
K3
|
2
|
Sosyal Yapı. Yerleşim, Nüfus
|
K1: Bölüm I
K2: Bölüm I
|
3
|
Osmanlı Toplumunda Sosyal Tabakalaşma, Sosyal Hareketlilik ve Sosyal Dayanışma
|
K1: Bölüm I
|
4
|
Osmanlı Ekonomisi, Osmanlı Ekonomisinin Genel Özellikleri, Ekonomik Zihniyet ve Anlayış
|
|
5
|
Tımar ve Vakıf Sistemleri
|
K2: Bölüm III
|
6
|
Toprak ve Zirai Üretim. Toprak ve Tasarruf Şekli (Çiftlikler, Bağ ve Bahçeler, Zeminler, Hassa Çiftlikleri, Ümera ve Ayan Çiftlikleri, Mezraalar), Zirai Üretim. Hayvancılık, Sınaî Üretim
|
K1: Bölüm II
|
7
|
Sınaî Üretim Tarım ve Hayvancılığa Bağlı Sanayiler, Tekstil Sanayii, Deri Sanayi, Gıda Sanayi, Kullanılan Eşya İmalatı
|
K2: Bölüm IV
|
8
|
Klasik Dönemde Madencilik ve Maden Sanayii. Ağır sanayi (Top dökümhaneleri, Silah atölyeleri, Baruthaneler, Tersaneler ve Gemi sanayii) Yenileşme Döneminde Madencilik ve Maden Sanayii
|
K2: Bölüm IV
|
9
|
Esnaf Birlikleri, Narh Sistemi ve Sanayi. Osmanlı Esnaf-Sanayi Teşkilatının Gelişme Evreleri, Mesleki Gelişim ve istihdam, Yenileşme Döneminde Esnaf Teşkilatı, Esnaf Üretiminden Sanayiye Geçiş
|
K2: Bölüm VI
|
10
|
Osmanlı Devletinde Ulaşım. (Su yolu Ulaşımı, Karayolları)
|
K2: Bölüm V
|
11
|
Osmanlı Ticaret Sistemi. Ticaret ve Ticaret Yolları, Ticaret Mekânları
|
K2: Bölüm V
|
12
|
Osmanlı Devletinin Para ve Finansman Sistemi. Osmanlı Fiyat Politikası(Narh) ve Fiyat Hareketleri, İthalat ve İhracat
|
K2: Bölüm VI
|
13
|
Mâlî Yapı
|
K2: Bölüm II
|
14
|
Çalışma Hayatı ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları
|
K2: Bölüm VII
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim.Üyesi Ahmet YURTSEVEN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Ünal, M.A. (2012) Osmanlı Sosyal ve Ekonomik Tarihi, Paradigma Yayıncılık, İstanbul
K2. Edit.: Tabakoğlu, A.- Bilgin, A. (1992) Osmanlı İktisat Tarihi, AÇIK Öğretim Fakültesi
K3. Uzun, M. C. - Afşar, B. (2019), ?Osmanlı Ekonomisinin Temel Unsurlarının Ekonomik Yaklaşımlar Çerçevesinde Değerlendirilmesi?, Karatay Sosyal Araştırmalar Dergisi, S 3: 54-93
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Osmanlı Devletinin sosyo- ekonomik ve politik uygulamaları ve medeniyet tarihi bilgilerini geliştirmektir
|
Dersin İçeriği
|
Osmanlı İmparatorluğu`nun dünya ekonomisindeki yerini ve kuruluşundan itibaren Osmanlı Devleti?nin ekonomik, sosyal yapısını öğretmektir.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
İktisat bilimi ile ilgili terimleri ve temel teorileri kavrar, uygular ve değerlendirir.
|
4
|
2
|
Temel matematik ve istatistik bilgisini iktisadın her alanında uygulayabilme bilgisine sahiptir.
|
-
|
3
|
Paket programlar (E-views, SPSS vb.) yardımıyla iktisadi konuları analiz eder ve değerlendirir.
|
-
|
4
|
Disiplinler arası bilimsel çalışma yapabilme donanımına sahiptir.
|
4
|
5
|
Türkiye ekonomisi üzerinde yorum yapabilme bilgisine sahiptir.
|
4
|
6
|
İktisat bilimi çerçevesinde güncel ekonomik olayları kavrar, analiz eder ve yorumlar.
|
3
|
7
|
Sosyo-ekonomik problemleri bireysel veya grup olarak çözebilme becerisine sahiptir.
|
4
|
8
|
İktisadi hayatın gerekleri doğrultusunda sorumluluk alabilen girişimcilik vasfına sahiptir.
|
-
|
9
|
Dünya ekonomisini konjonktürel perspektifte analiz eder.
|
4
|
10
|
İktisadi bir sorunla ilgili proje döngüsünü tanımlar, projeyi hazırlar ve yönetir.
|
-
|
11
|
Alanındaki literatürü takip eder ve yararlanır.
|
5
|
12
|
Farklı kurum ve kuruluşların ihtiyaç duyduğu eleman vasfına sahiptir.
|
-
|
13
|
Bilgisayar yazılımı ile diğer bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanır.
|
-
|
14
|
Yaşam boyu öğrenme davranışı kazanabilir ve geliştirebilir.
|
4
|
15
|
Mesleki ve etik değerlere uygun olarak hareket eder.
|
-
|