ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Türk Dış Politikası I ULS301 GÜZ 3+0 Z 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Türk dış politikasının temellerini ve gelişimini değerlendirir.
    2-Türk dış politikasının oluşum ve karar alma sürecini değerlendirir.
    3- Uluslararası sistemin ve iç faktörlerin Türk dış politikasına etkisini değerlendirir.
    4- Türkiye`nin belli başlı devletler ve uluslararası örgütlerle ilişkilerini, bölge politikalarını değerlendirir.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu -
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1.Oran, B. (ed.). (2001). Türk dış politikası. (cilt I). (2. baskı). İletişim Yayınları, İstanbul. K2. Gönlübol, M.,Ülman, H., Esmer, A. Ş., Sar, C., Sezer, D., Bilge, A. S., Sander, O., Kürkçüoğlu, Ö (1996). Olaylarla Türk dış politikası (1919-1995). (9. baskı). Siyasal Kitabevi, Ankara.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Bu dersin esas amacı, öğrencilerin genel olarak Türk dış politikasının kavramsal çerçevesini ve Kurtuluş Savaşı yıllarından 1980 yılına kadar olan dönemdeki gelişimini, önemli olaylarını ve krizlerini, nedenleri ve sonuçlarıyla analiz edebilmelerini sağlamaktır. Bu amaca ulaşabilmek için, dış politika alanındaki ana aktörler ve karar verme süreçleriyle birlikte dış politika ile iç politika arasındaki ilişki ve siyasi, ekonomik, askeri ve kültürel faktörlerin dış politika oluşumu sürecindeki etkileşimleri de incelenecektir.
    Dersin İçeriği Derste Türk Dış Politikasının Kuramsal Çerçevesi, Türk Dış Politikasının Uygulaması, Kurtuluş Savaşı Döneminde Türk Dış Politikası (1919-1923), İki Savaş Arası Dönemde Türk Dış Politikası (1923-1939), İkinci Dünya Savaşı Döneminde Türk Dış Politikası (1939-1945), Soğuk Savaş Döneminde Türk Dış Politikası (1945-1960), Soğuk Savaş Döneminde Türk Dış Politikası (1960-1980) değerlendirilmektedir.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster