Ön Koşul
|
Yok
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi Ali Samir MERDAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Ertan Efegil, Dış Politika Analizi Ders Notları, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, 2012.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Ertan Efegil ve Rıdvan Kalaycı, Dış Politika Teorileri Bağlamında Türk Dış Politikasının Analizi Cilt 1, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, 2012
|
Dersin Amacı
|
Bu dersin amaçları;
1- Dış Politika Analizi`nin temel kavramlarını ve literatürdeki temel yaklaşımları öğrencilere aktarmak;
2- Öğrencilerin, farklı dış politika analizi yaklaşımlarını eleştirel bir perspektifle değerlendirmelerini sağlamak;
3- Öğrencilerin, güç kavramı üzerine kurulu realist stratejik analizlerin ötesine geçerek, uluslararası ilişkileri ve devletlerin dış politika faaliyetlerini dış politika analizi yaklaşımlarını kullanarak farklı açılardan analiz edebilmelerini sağlamaktır.
|
Dersin İçeriği
|
Derste, dış politika analizi, klasik yaklaşımlar ve temel kavramlar, dış politika analizinin gelişimi, alternatif model ve kavramlar, yeni yaklaşımlar, rasyonel aktör modeli, bürokratik politikalar, kurumsal politikalar, uluslararası faktörler, sosyolojik faktörler, kişisel faktörler konuları değerlendirilmektedir.
|