ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Karşılaştırmalı Mahalli İdareler SKY406 BAHAR 3+0 Fak./ Üni. S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Ders kapsamında öğrenciler; yerel yönetimler alanında mevzuat değişikliklerine bağlı olan gelişmeler hakkında bilgi edineceklerdir.
    2-Sürekli yeniden yapılanmalar sonucu Türkiye`de ve Dünya`da yerel yönetim sisteminde yer alan örgütlenme biçimleri arasındaki farklılıkları ve benzeşme/uyumlaştırma süreçlerini analiz edebileceklerdir.
    3-Kentsel ve bölgesel ölçekte Yerel-Küresel ilişkiler bağlamında Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma sürecini analiz etme
    4-Yerel Yönetim Kuramları ve Yerel Yönetim Politikaları alanlarındaki bilgi aracılığıyla günümüzde yerel yönetim sorunlarını anlama ve çözüm önerileri geliştirme becerisi
    5-Günümüz yerel yönetim örnekleri üzerinden iletişim teknolojileri, hizmet içi eğitim, mevzuat, denetim, yetki ve görev paylaşımı konularında öneriler geliştirme becerisini elde edeceklerdir.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu -
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Görmez, Kemal (2009) Yerel Yönetimlerin Güncel Sorunları, İstanbul: Beta Yayıncılık Sanal, R. (2007) "Türkiye`de Yerel Yönetimlerin Yönetsel Denetimine İlişkin yeni Gelişmeler" içinde Yerellik ve Politika, Küreselleşme Sürecinde Yerel Demokrasi, Ayşegül Mengi (der) Ankara: İmge Kitabevi, ss. 123-137 Çubukçu, Dilek Özkök (2008) "Avrupa Birliği Çerçevesinde Yerel Yönetimler ve Gelir Yapiları" Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, sayı 63-1: 81-120 Emini F.T., (2009) "Türkiye`de Yerel Yönetimler Reformunun İç ve Dış dinamikleri," Celal Bayar Üniversitesi İİBF Yönetim ve EkonomiDergisi, 16 (2): 31-48. Kerman U., (2009) "Avrupa Birliği: Yerel ve Bölgesel Yönetimler," Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Dergisi, 14 (1): 273-286. Keleş, Ruşen (2011) Yerinden Yönetim ve Siyaset, İstanbul: Cem Yayınları, ss. 343-396. Şengül, T. (2009) "Yerel Yönetim Kuramları: Yönetimden Yönetişime" Kentsel Çelişki ve Siyaset, Ankara: İmge Kitabevi, ss. 69-96
    Yardımcı Kitap Özdinç, Hülya Kendir (2007) "Neoliberal Politikalar ve Bölge Yönetimi Sorunu: Türkiye Deneyimi"Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara. Mengi, Ayşegül (2007) "Avrupa Birliğine Uyum Sürecinde Yerel Yönetimlerle İlgili Düzenlemeler" içinde Yerellik ve Politika, Küreselleşme Sürecinde Yerel Demokrasi, Ayşegül Mengi (der) Ankara: İmge Kitabevi, ss. 101-116. Güneş, Muharrem (2004) Yerel Gündem 21 Ulusal Kentlerden Küresel Köylere, Ankara: Detay Yayıncılık Adıgüzel, Şenol (2009) "Türkiye`de Belediyecilik Anlayışının Dönüşümünü Küreselleşme Üzerinden Okumak" içinde Yerel Yönetimlerde Sosyal Demokrasi, Toplumcu Belediyecilik: Teorik Yaklaşımlar, Türkiye Uygulamaları, İhsan Kamalak ve Hüseyin Gül (der.) İstanbul: SODEV Yayınları, pp. 99-123.
    Dersin Amacı Karşılaştırmalı Mahalli İdareler Dersi kapsamında Yerel Yönetimlere ilişkin temel mevzuat ve bu mevzuatla ilişkin yaşanan güncel sorunlar ve bunları gidermeye yönelik yapısal değişim ve dönüşümler ele alınacaktır. Türkiye?deki yerel yönetim sisteminde yer alan örgütlenme biçimlerinin yetki ve yükümlülükleri, yerel yönetimlerde demokrasi ve özerklik konuları tartışılacaktır.
    Dersin İçeriği Yerel Yönetimler ve Güncel Sorunlar, Yerel Yönetimler ve Yapısal Sorunlar, Yerel Yönetimler ve Ölçek Sorunları, Yerel Yönetimler ve Siyasal Farklılaşmalar, Yerel Yönetimler ve Yasal Sorunlar ve Mevzuat, Yerel Yönetimler ve Mali Sorunlar, Yetki ve Yükümlülükleri ve demokrasi, yerel yönetimlerin özerkliği, Türkiye ve Dünya?dan Güncel Yerel Yönetim Örnekleri.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster