Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğretim Görevlisi Dr.Çağlar Ezikoğlu
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
Bilal Eryılmaz, Bürokrasi ve Siyaset, Alfa Yayınları, İstanbul, 2006; Mehmet Akif Terzi, Türk Devlet Geleneğinde Bürokrasi, İstanbul, 2015
|
Yardımcı Kitap
|
Max Weber, Bürokrasi ve Otorite, İstanbul, 2005; Ludwig von Mises, Bürokrasi, İstanbul, 2013; Nuri Tortop- Burhan Aykaç- Hüseyin Yayman -M. Akif Özer, İnsan Kaynakları Yönetimi, Nobel Yayınevi, Ankara,2006
|
Dersin Amacı
|
Bürokrasi, gerek kamuda ve gerek özel sektörde söz konusu olan bir fenomendir. Dersin amacı, bu fenomeni teorik ve uygulama olarak irdelemek, çağdaş örgütlerin sorunlarını analiz etmek, bürokrasi ile siyasi kurumlar arasındaki güç ilişkilerini değerlendirmek, bürokrasinin olumsuzluklarını gidermek konusunda çözüm önerilerini tartışmaktır.
|
Dersin İçeriği
|
Bürokrasi kavramı
Karl Marks`ın düşüncesinde bürokrasi, liberal düşüncede bürokrasi
Bürokrasi ve kapitalizm, bürokrasi ve oligarşi
Weber`in bürokrasi modeli, Weber`e göre otorite, Weber`e göre bürokratik memurun nitelikleri
Bürokratik örgütlenmenin teknik üstünlükleri ve olumsuz sonuçları, Weber?e göre bürokrasinin sınırlandırılması, Weber`in teorisine yöneltilen eleştiriler
Bürokratikleşmeye neden olan faktörler
Bürokrasinin ve siyasi kurumların güç kaynakları, bürokrasinin demokrasiye katkıları, bürokrasinin demokrasi açısından taşıdığı olumsuzluklar, bürokrasi ve demokrasinin gerekleri
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bürokrasi, Türkiye?de bürokrasi-siyaset ilişkileri
ARASINAV
Bürokrasinin denetlenmesinde siyasi denetim metotları
Ombudsman kurumu, yargı denetimi, baskı grupları ve kamuoyu denetimi
Sivil toplum, yönetimde açıklık, piyasa mekanizması ve garantör yöntemi
Yönetimde desantralizasyon
Yeni yönetim anlayışı ve bürokrasi
Genel Değerlendirme
|