Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Reyhan VARLI GÖRK
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
Keleş, Ruşen (2011) "Yerel Yönetim Kavramı" Yerinden Yönetim ve Siyaset, İstanbul: Cem Yayınları, ss. 21-30. Ulusoy, Ahmet ve Tekin Akdemir (2010) "Genel Kavram ve Açıklamalar"Mahalli İdareler, Ankara: Seçkin Yayınları, ss. 19-44. Tortop, Nuri ve diğerleri (2008) "Mahalli İdarelerin Ortaya Çıkışı ve Kavramsal Çerçeve" Mahalli İdareler, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, ss.1-39 Toprak, Zerrin (2006) "Yerel Yönetimler ve Kamu Hizmeti" Yerel Yönetimler, Ankara:Nobel Yayın Dağıtım, ss.1-27.
|
Yardımcı Kitap
|
Özdinç, Hülya Kendir (2007) "Neoliberal Politikalar Ve Bölge Yönetimi Sorunu: Türkiye Deneyimi"Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara, ss. 74-97. [İkinci Bölüm I-A, B Türkiye`de Bölge Yönetimi Sorununun Tarihsel ve Kuramsal Dayanaklari Ulus Devletin Kurulus Sürecinde Mekân ve Bölge Politikalari] Özdinç, Hülya Kendir (2007) ?Neoliberal Politikalar Ve Bölge Yönetimi Sorunu: Türkiye Deneyimi? Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara, ss. 98-166. [İkinci Bölüm II-A, B, C Türkiye?de Bölge Yönetimi Sorununun Tarihsel ve Kuramsal Dayanaklari: Türkiye`de Bölge Politikalarının Doğuşu] Arı, Aylan (2006) "GAP Projesi ve Türkiye Sosyo-Ekonomisindeki Yeri" içinde Bölgesel Kalkınma Politikalar ve Yeni Dinamikler, Aylan Arı (der) İstanbul: Derin Yayınları, ss. 237-280.
|
Dersin Amacı
|
Mahalli İdareler I Dersinde yerel yönetimlere ilişkin temel kuramlar ve kavramlar başta olmak üzere, farklı sistemlerdeki yerel yönetim biçimleri, yerel yönetim merkezi yönetim ilişkileri, farklı yerel yönetim biçimleri ve bunlar arasındaki Görev ve yetki paylaşımı; Siyasal Yerinden Yönetim, Devlet ve Yerel Yönetim İlişkisi; ve farklı ölçeklerde Türkiye`de Yerel Yönetim örnekleri gibi konulara yer verilecektir.
|
Dersin İçeriği
|
Yerel Yönetim Kavramı, Siyasal Bilim ve Yerinden Yönetim Kavramı, Dünya`da Yerel Yönetimler, Yerel Yönetimlerin Görev, Yetki ve Yükümlülükleri, Türkiye`de Yerel Yönetimler, Belediyeler, Büyükşehir Belediyeleri ve Kenti Yönetmek, Köyler, Mahalli İdare Birlikleri, Siyasal Yerinden Yönetim, Devlet ve Yerel Yönetim İlişkisi, Bölge Ölçeğinde Yönetim Örgütlenmeleri.
|