Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi H. Şirin AK
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Neuman, W. L. (2006) Toplumsal Araştırma Yöntemleri: Nitel ve Nicel Yaklaşımlar Cilt I, Cilt II, İstanbul: Yayın Odası.
K2. Gökçe, Birsen (2007), Toplumsal Bilimlerde Araştırma, Ankara: Savaş Yayınevi
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Ahmet Arslan (2002), Felsefeye Giriş, Ankara: Vadi Yayınları Fritjof Capra, Batı Düşüncesinde Dönüm Noktası, İstanbul: İnsan Yayınları.
YK2. Bryan Magee, Karl Popper`ın Bilim Felsefesi ve Siyaset Kuramı, çev.Mete Tunçay, Ankara: Remzi Kitabevi
Suğur, N. (ed.) (2009) Sosyolojide Araştırma Yöntem ve Teknikleri, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Yayınları.
YK3. Altunışık, R. Coşkun, R. Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2010) Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, SPSS Uygulamalı, Adapazarı: Sakarya Yayıncılık.
YK4. Özdemir, A. (2008) Yönetim Biliminde İleri Araştırma Yöntemleri ve Uygulamalar, İstanbul: Beta Yayınları.
|
Dersin Amacı
|
Bu dersin amacı, öğrencilere sosyal bilimler alanında yöntembilim (methodology), yöntem (method) ve teknikler (tools and technics) konusunda temel bilgileri vermektir. Bilim, sosyal bilim, bilimsel araştırma kavramlarının bilim felsefesi bağlamında tartışılacağı bu derste Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri; kuram, metodoloji, araştırma tasarımı, literatür tarama, veri toplama, ölçme ve değerlendirme, veri analizi ve araştırma raporu yazma gibi farklı boyutlarda ele alınacaktır.
|
Dersin İçeriği
|
Dersin Amacı, İçeriği ve Gerekirliliklerine Yönelik Tanıtım Bilgi, Bilimsel Bilgi, Bilginin Kaynakları, Bilginin Epistemik Boyutu Bilim, Bilim Felsefesinin Temel Tartışmaları Temel Kavramlar: Önerme, varsayım, Hipotez, Teori, Kuram Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Tümevarım, Tümdengelim Karl Popper ve Yanlışlamacılık Sosyal Bilimler ve Bilimin Temel Varsayımları Bilimsel Araştırma Süreci Bilimsel Araştırma Tasarımı Araştırma Teknikleri Nicel Araştırma Teknikleri Nitel Araştırma Teknikleri Literatür Değerlendirmesi, Kaynakça Gösterimi
|