ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Uluslararası Ticarette Yönetim UTC102 BAHAR 3+0 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Uluslararası ticarette yönetim ile ilgili temel kavramları kavrar.
    2-Uluslararası ticaretin tarihsel gelişim süreci hakkında bilgi sahibi olur.
    3-Yönetsel süreçleri kavrar.
    4-Yönetim teorileri hakkında bilgi sahibi olur.
    5-Günümüz yönetim anlayışını geçirilen evreler doğrultusunda değerlendirir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

(100)

SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   119
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,97 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Uluslararası Ticarette Yönetime Giriş (Tarihsel Gelişim ve Temel Kavramlar)
    2 Uluslararası Ticaret Yönetimi Süreci ve Fonksiyonları
    3 Klasik Yönetim Teorisi
    4 Klasik Yönetim Teorisi (devam)
    5 Neoklasik Yönetim Teorisi
    6 Modern Yönetim Teorisi
    7 Matris Organizasyon
    8 Amaçlara Göre Yönetim
    9 Postmodern Yönetim
    10 Yeni Yaklaşımlar 1: TKY
    11 Yeni Yaklaşımlar 2: Temel Yetenek, Dış Kaynak Kullanımı, Küçülme
    12 Yeni Yaklaşımlar 3: Şebeke Organizasyon ve Sanal Örgütler
    13 Yeni Yaklaşımlar 4: Değişim Mühendisliği ve Kıyaslama
    14 Yeni Yaklaşımlar 5: Personel Güçlendirme ve Öğrenen Organizasyon
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Emine ÇETİNEL
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar KOÇEL, Tamer (2007), İşletme Yöneticiliği, Arıkan Basım, 11. Baskı, İstanbul.
    Yardımcı Kitap EREN, Erol (2003), Yönetim ve Organizasyon: Çağdaş ve Küresel Yaklaşımlar, Beta Basım, 6. Baskı, İstanbul.
    Dersin Amacı Uluslararası ticarette yönetim ile ilgili temel kavramların aktarılması ve tarihsel gelişim süreci çerçevesinde işletme yöneticiliğine ilişkin düşünceler, teori tartışmaları, güncel eleştiriler ve yeni yaklaşımlar hakkında bilgi verilmesidir.
    Dersin İçeriği Uluslararası Ticarette yönetime girişi, Uluslararası Ticaret yönetimi sürecini ve fonksiyonlarını, yönetim teorilerini ve yönetimde yeni yaklaşımları içerir.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Uluslararası ticaretin gelişimi, kavramları, modelleri ve kuramları hakkında bilgi sahibi olur. 5
    2 Uluslararası ticarete konu olan istatistiksel verilere ulaşma ve bunların istatistiksel analizini yapma konusunda bilgi sahibi olur. -
    3 Ulusal ve uluslararası ekonomi, lojistik, pazarlama, finans ve işletmecilik alanında ortaya çıkan gelişmeleri anlama ve yorumlama yetenekleri kazanır. 4
    4 Edinilen bilgi ve becerileri, piyasa koşullarına uygun olarak sürekli geliştirebilmek için araştırmacı ve sorgulayıcı yapıya sahip olur. 5
    5 Muhasebede kullanılan temel yöntemleri ve bu yöntemlerin iş dünyasındaki uygulamaları konusunda bilgi sahibi olur. -
    6 Etkin bir iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur. -
    7 Bir yöneticinin sahip olması gereken temel teorik ve pratik bilgiye sahip olur. 4
    8 Uluslararası işletmelerin mal ve sermaye hareketlerinin etkin yönetiminin sağlanmasına ilişkin gerekli bilgi ve beceriye sahip olur. 4
    9 Uluslararası işletmelerin uluslararasılaşma süreçleri, örgüt yapıları ve faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olur. 5
    10 Gerek kamunun gerekse de özel kesimin gereksinim duyduğu yüksek becerili işgörenlerde olması gereken yeterli düzeyde hukuk bilgisine sahip olur. -
    11 Kazandığı yetenekler ile iş hayatında karşılaşabileceği riskleri öngörebilen ve bu engellere çözüm üretebilen özelliklere sahip olur. 4
    12 İhracat ve ithalat işlemleri hakkında gerekli bilgilere sahip olur. 3
    13 Yenilik ve sürekli gelişme önceliğini benimser ve gelişime açık olur. 3
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster