Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
İşletmeye Giriş
|
K 1: 7-29
|
2
|
Genel Turizm Bilgileri 1
Kavramlar ve Turizm Çeşitleri
|
K 1: 29-45
YK 1 : 1-25
|
3
|
Genel Turizm Bilgileri 2
Turizm ve Makro Çevre
|
YK 1: 73-100
|
4
|
Konaklama İşletmeciliği 1
|
K 1: 45-63
|
5
|
Konaklama İşletmeciliği 2
Konaklama Tesisleri Yönetimi
|
K 1: 63-83
|
6
|
Yiyecek İçecek İşletmeciliği
|
K 83-141
|
7
|
Seyahat İşletmeciliği 1
Turizmde Seyahat Acenteleri
|
K 1: 163-181
YK2: 33-69
|
8
|
Seyahat İşletmeciliği 2
|
K 1: 181-207
YK2: 71-113
|
9
|
Tur Operatörlüğü
Tur Operatörleri ve Tur Operatörlerinin Çalışma Düzeni
|
YK2: 203-269
|
10
|
Ulaştırma İşletmeciliği 1
Havayolu İşletmeleri
Karayolu İşletmeleri
|
K 1: 207-247
|
11
|
Ulaştırma İşletmeciliği 2
Denizyolu İşletmeleri
Demiryolu İşletmeleri
|
K 1: 247-305
|
12
|
Kongre ve Fuar Yönetimi 1
Kongre Organizasyonları
|
YK 3: 1-27
|
13
|
Kongre ve Fuar Yönetimi 2
Fuar Organizasyonları
|
YK 3: 271-329
|
14
|
Turizm Terminolojisi
|
K 1
YK 1
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi İbrahim ÇETİNTÜRK
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K: Timur A., Bardakoğlu Ö. ( 2015). Turizm İşletmeciliği, Detay Yayınevi. Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
YK. 1 : Kozak, N., Kozak, M. A., & Kozak, M. (2010). Genel Turizm: İlkeler Kavramlar, Detay Yayıncılık, Ankara.
YK. 2: İçöz, O. (2006). Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü Yönetimi. Ankara: Turhan Kitabevi Yayınları.
YK 3: Aksu, A., Yılmaz, G., & Gümüş, F. (2013). Örneklerle Kongre ve Fuar Yönetimi. Detay Yayınevi. Ankara.
|
Dersin Amacı
|
Turizm işletmeciliğinin temel kavramlarının aktarılması ve genel olarak öğrencinin turizm işletmelerini anlaması ve kavraması dersin genel amacını oluşturmaktadır.
|
Dersin İçeriği
|
Turizm işletmeciliğinin temel kavramlarını, seyahat işletmelerini, konaklama işletmelerini ve sınıflandırmalarını, yiyecek-içecek sektörünü, havayolu işletmelerini, deniz turizmi işletmelerini ve uluslararası seyahatlerin geleceğini kapsamaktadır.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Uluslararası ticaretin gelişimi, kavramları, modelleri ve kuramlarını kavrar.
|
-
|
2
|
Uluslararası ticarete konu olan istatistiksel verilere ulaşır ve bunları analiz eder.
|
-
|
3
|
Ulusal ve uluslararası ekonomi, lojistik, pazarlama, finans ve işletmecilik alanında ortaya çıkan gelişmeleri anlama ve yorumlama yetenekleri kazanır.
|
4
|
4
|
Edinilen bilgi ve becerileri, piyasa koşullarına uygun olarak sürekli geliştirebilmek için araştırmacı ve sorgulayıcı yapıya sahip olur.
|
-
|
5
|
Muhasebede kullanılan temel yöntemleri iş hayatında uygular.
|
-
|
6
|
Yabancı dil bilgisiyle etkin şekilde iletişim kurar.
|
3
|
7
|
Bir yöneticinin sahip olması gereken temel teorik ve pratik bilgiye sahip olur.
|
3
|
8
|
Uluslararası işletmelerin mal ve sermaye hareketlerinin nasıl etkin yönetiminin sağlanabileceğini kavrar.
|
-
|
9
|
Uluslararası işletmelerin uluslararasılaşma süreçleri, örgüt yapıları ve faaliyetlerini değerlendirir.
|
3
|
10
|
Gerek kamunun gerekse de özel kesimin gereksinim duyduğu yüksek becerili işgörenlerde olması gereken yeterli düzeyde hukuk bilgisine sahip olur.
|
-
|
11
|
Kazandığı yetenekler ile iş hayatında karşılaşabileceği risklerin öngörülmesi ve bu risklerin nasıl yönetilebileceğini kavrar.
|
-
|
12
|
İhracat ve ithalat işlemleri hakkında teorik ve pratik bilgilere sahip olur.
|
-
|
13
|
Yenilik ve sürekli gelişme önceliğini benimser ve gelişime açık olur.
|
-
|