ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Türk İslam Düşüncesi Tarihi II FEL206 BAHAR 3+0 Fak./ Üni. Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-İslam Dininin temel kavramları, kaynakları, esasları, değerleri ve felsefesini tanımlar.
    2-Din olgusunun, insan ve toplum yapısının oluşmasına, değişmesine ve gelişmesine etkilerini açıklar.
    3-İslam Tarih ve Medeniyetinin oluşum ve gelişim süreçlerini açıklar.
    4-Müslüman toplumların sosyo-kültürel, dinî, siyasî ve iktisadî yapısını tanımlar.
    5-Temel dini metinleri okur, açıklar ve yorumlar.
    6-Bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak doğru dini bilgiye ulaşır, elde edilen bilgiyi değerlendirir ve kullanır.
    7-Günümüz ihtiyaçları çerçevesinde temel dinî problemleri tespit eder ve çözüm üretir.
    8-İslam tarihi, kültürü, sanat ve edebiyatı alanında bilgi ve beceri kazanır.
    Ön Koşul Yok
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu -
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Hilmi Ziya Ülken, Eski Yunandan Çağdaş Düşünceye Doğru İslam Felsefesi: Kaynakları ve Etkileri, Ülken Yayınları, İstanbul 2007. 2. Mehmet Bayraktar, İslam Felsefesine Giriş, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara, 1997. 3. Macit Fahri, İslam Felsefesi Tarihi, çev., Kasım Turhan, İklim Yayınları, İstanbul, 1992. 4. M.M. Şerif (ed.), İslam Düşüncesi Tarihi, (İslam Felsefesi ve Filozofları Bölümü), insan Yayınları, c.I-IV, İstanbul 1990. 5. Seyyid Hüseyin Nasr-Oliver Leaman (ed.), İslam Felsefesi Tarihi, çev., Şamil Öçal, Hasan Tuncay Başoğlu, Açılımkitap Yayınları, c.I-III, İstanbul 2007.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Öğrencinin Gazali`nin eleştirilerinden sonra İslam Felsefesinin durumu, gelişimi, geçirdiği safhalar ve ekolleri hakkında bilgi sahibi olmasını; Gazali sonrası İslam Felsefesinin özgün filozofları ve felsefelerini öğrenmesini ve Çağdaş İslam Felsefesi çalışmaları hakkında bilgi edinmesini sağlamak. Öğrencinin Gazali sonrası İslam felsefesinin sistematik konuları ile islamî ilimler arasındaki ilişkiyi anlama ve yorumlama konusunda teorik ve pratik bilgi sahibi olmasını sağlamak.
    Dersin İçeriği 1 Endülüs`te Felsefe: a) Endülüs`e Felsefe ve Felsefî İlimlerin Girişi, b) Endülüs İslam Filozofları: İbn Bacce ve İbn Tufeyl 2 İbn Rüşd 3 İslam Felsefesinin Batı`ya İntikali ve Etkisi: a) Avrupa Ortaçağında Tercüme Hareketleri, b)Avrupa`da İslam Filozoflarına Bağlı Ekoller: Farabicilik, İbn Sinacılık, İbn Rüşdcülük vb. c) İslam Felsefesinin Etkisindeki Mistik Hareketler. 4 Gazali Sonrası Doğu İslam Dünyasında Felsefe: Bağımsız Filozoflar ve Felsefeleri Ebu`l-Berekât el- Bağdâdî, Abdüllatif Bağdadî 5 İşrak Felsefesi ve Sühreverdî 6 İşrak Felsefesi Geleneği ve Yorumcuları: Şehrezûrî, İbn Kemmûne, Kutbeddin eş-Şirazî 7 Kelam`ın Felsefeyle İlişkisi: Fahreddin er-Razi ve Okulu 8 Ara Sınav 9 Tasavvuf Felsefesi 10 İbn Arabi ve Okulu, Konevi, Kayseri, Mola Fenarî. 11 Tarih ve Toplum Felsefesi: İbn Haldun 12 İhyacı ve Savunmacı Felsefeler: Nasiruddin et-Tusi ve İbn Sinacılığın Savunulması 13 Uzlaştırmacı Felsefeler: Mir Damad ve Molla Sadra 14 Osmanlı`da Felsefe ve Felsefe Eğitimi: Tehafütler Sorunu, İbn Sinacılık, Fahr-i Razi Okulu 15 Yarıyıl Sonu Sınavı
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster