Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Öğrencilerin ilgi alanının belirlenerek derslerin seçimi
|
|
2
|
Danışman öğretim üyesi rehberliğinde tez yapılacak konunun öğrencinin ilgi ve okumalarına göre belirlenmesi
|
|
3
|
Danışman rehberliğinde öğrencilerin konularının kaynak, imkan, yöntem, yazım açılarından değerlendirilmesi Eğitim ve öğretim konusunda rehberlik yapma
|
|
4
|
Literatür taraması eğitim ve öğretim konusunda rehberlik yapma
|
|
5
|
Literatürün akademik normlara göre düzenlenmesi ve listelenmesi Eğitim ve öğretim konusunda rehberlik yapma
|
|
6
|
Literatürün nicel ve nitel açıdan gözden geçirilerek yeterliliğinin belirlenmesi konusunda rehberlik yapma
|
|
7
|
Tezle ilgili genel bir taslak plan oluşturulması konusunda rehberlik yapma
|
|
8
|
Araştırma takviminin belirlenmesi Eğitim ve öğretim konusunda rehberlik yapma
|
|
9
|
Tezle ilgili bir ara rapor hazırlanması konusunda rehberlik yapma
|
|
10
|
Ara raporlar çerçevesinde sınırlılık ve sorunların saptanması ve seçenek oluşturulması konusunda rehberlik yapma
|
|
11
|
Tez konularının özgülleştirilmesi ve planın netleştirilmesi konusunda rehberlik yapma
|
|
12
|
Tezin, bilimsel bir metnin biçimine uygun yazımının denetlenmesi konusunda rehberlik yapma
|
|
13
|
Tez yazımına başlanması konusunda rehberlik yapma
|
|
14
|
Genel yöntem, yazım ve biçim denetimi ve Sunuş, Dönem Sonu Raporu konusunda rehberlik yapma
|
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Şahin DOĞAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
Halil Seyidoğlu, Bilimsel Araştırma ve Yazma El Kitabı, Güzem Can Yayınları, İstanbul, 1997.
|
Yardımcı Kitap
|
Bu derste temel bilgi edinme yolu hangi çalışmayı yapacağına göre şekillenecektir. Öğrenciye ayrıca çeşitli makale, not ve kitap bölümlerinden oluşan destekleyici notlar verilecektir.
|
Dersin Amacı
|
Bu derste öğrencinin bitirme tezi konusunda yoğunlaşması sağlanarak mezuniyet için gerekli tezin hazırlanması amaçlanmaktadır.
Bu ders iki ayrı ders olmakla birlikte birbirini izler. Dersin hedefi sosyolojide kuram ve uygulama arasındaki ilişkiyi kurmaktır. Öğrencinin ilgi duyduğu bir alanda sosyolojik okuma, araştırma ve yazma yeteneklerini ve tekniklerini geliştirir.
öğretim üyesinin gözetiminde teorik veya ampirik bir çalışma konusunun belirlenmesi, ilgili literatürün gözden geçirilmesi ve bir tez araştırma tasarımının hazırlanmasına yardımcı olur.
|
Dersin İçeriği
|
Öğrencilerin ilgi alanlarına göre Sosyolojik Okuma, Araştırma, Yazma Becerileri ve teknikleri
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Sosyoloji programından mezun olan öğrenci, kendi başına sosyolojik araştırma becerisini kazanır.
|
4
|
2
|
Sosyolojik düşünme kapasitesini öğrenir ve geliştirir.
|
4
|
3
|
Sosyoloji bilgi ve müktesebatına sahip olur.
|
4
|
4
|
Tekil sosyal olaylar ile sosyal teoriler arasında ilişki kurma kapasitesini edinir ve bu kapasiteyi geliştirir.
|
5
|
5
|
Tarihsel olaylar ve olgular ile güncel sosyolojik olaylar ve durumlar arasında bağlantı kurar.
|
4
|
6
|
Eleştirel düşünme yeteneği kazanır.
|
4
|
7
|
Sosyal olayları ve olguları teorik olarak anlama, açıklama ve yorumlama becerisini kazanır.
|
4
|
8
|
Disiplinler arası bakış açısını kazandırır
|
4
|