ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Türk İnkılabının Temelleri TAR221 GÜZ 2+0 Fakülte S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-1789 Fransız İhtilalinden sonra yeniden şekillenen dünyayı ve Osmanlı Devletine Etkilerini, Kurumlardaki Modernleşmeyi:
    2-Siyasalalandaki modernleşme tartışmaları,
    3-kültürel ve Sosyal alandaki Modernleşme tartışmalarını,
    4-Atatürk dönemindeki köklü değişimlerin Tanzimat ve Meşrutiyet dönemlerine kadar uzanan siyasal, sosyal, kültürel, hukuk ve ekonomik vs. gibi konularda ilgili tartışma konularını açıklayıp yorumlar.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Recep BÜYÜKTOLU
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1- Berkes N. (1973). Türkiye`de Çağdaşlaşma, Ankara. K2- Karal, E. Z. (1961). Osmanlı Tarihi, c. V-VIII, Ankara. K3- Lewis, B. (1991). Modern Türkiye`nin Doğuşu, (çev. Metin Kıratlı), Ankara. K4- Mardin Ş. (1995). Yeni Osmanlılar Düşüncesinin Doğuşu, İstanbul. K5- Tunaya T. Z. (1996). Türkiye`nin Siyasi Hayatında Batılılaşma Hareketleri, İstanbul. K6- Turhan Mümtaz (1994). Kültür Değişmeleri, İstanbul. K7- Zurcher E. J. (1993). Modernleşen Türkiye`nin Tarihi, İstanbul.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Türk İnkılâbı denilen köklü değişimin Tanzimat ve Meşrutiyet dönemlerine kadar uzanan siyasal, sosyal, kültürel, hukuk ve ekonomik vs. gibi konularda ilgili tartışma konularını öğretmek.
    Dersin İçeriği Fransız İhtilali sonrası Avrupa`daki gelişmeler; Üçüncü Selim ve II. Mahmud dönemleri; kurumsal, eğitim ve yasal gelişmeler alanındaki gelişmeler; Genç Osmanlılar; Genç Türkler; monarşi; Anayasal monarşi; Meclis-ı Mebusan; Ayan; İttihat ve Terakki Cemiyeti; iktidar ve muhalefet; Meşrutiyet dönemi ideolojileri; Osmanlı İmparatorluğu`ndan kalan miras; dil ve tarih çalışmaları alanlarında yeni ulusun oluşumu.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster