Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Bilgi okuryazarlığı eğitimine giriş
|
K1-B2; K2-B2; K3-B2
|
2
|
Bilgi okuryazarlığı modelleri ve standartları
|
K1-B3
|
3
|
Bilgi okuryazarlığı eğitimi programının planlanması
|
K1-B5; K2-B3; K3-B3
|
4
|
Bilgi okuryazarlığı eğitimi için kullanıcı gereksinim analizi
|
K1-B5; K2-B3; K3-B3
|
5
|
Bilgi okuryazarlığı eğitimi için çevre analizi
|
K1-B5; K2-B3; K3-B3
|
6
|
Bilgi okuryazarlığı programında içerik geliştirme
|
K1-B5; K3-B4; YK6; YK7
|
7
|
Bilgi okuryazarlığı eğitiminde ölçme ve değerlendirme
|
K1-B5; K3-B5; YK9
|
8
|
Bilgi okuryazarlığı öğretimi yöntemi ve teknikleri
|
K1-B5; YK3; YK9
|
9
|
Bilgi okuryazarlığı öğrenme stilleri
|
K1-B5; YK5; YK9
|
10
|
Bilgi okuryazarlığı öğretim tasarımı
|
K1-B5; K3-B4; YK3; YK5
|
11
|
Bilgi okuryazarlığı eğitiminde materyal tasarımı
|
K1-B5; K3-B5; YK2; YK4
|
12
|
Bilgi becerilerinin müfredatla birleştirilmesi
|
K1-B5; YK6; YK7
|
13
|
Bilgi okuryazarlığı öğretim şekilleri
|
K1-B5; K2-B5; K3-B4; YK5; YK8
|
14
|
Bilgi okuryazarlığı eğitiminde duyuru ve tanıtım
|
K3; YK1; YK2; YK4
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Hasan SEVMEZ
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Polat, C. (2005). Üniversitelerde kütüphane merkezli bilgi okuryazarlığı programlarının geliştirilmesi: Hacettepe Üniversitesi örneği. Yayımlanmamış doktora tezi. Ankara, H.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
K2. Ragains, Patrick (Ed). (2013). Information Literacy Instruction at Work. Chicago, Neal-Schuman.
K3. Andretta, S. (2005). Information literacy: A practitioner?s guide. Oxford: Chandos Publishing.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. ACRL/ALA (Association of College and Research Libraries/American Library Association. (2003). ?Guidelines for Instruction Programs in Academic Libraries?, Erişim adresi: http://www.ala.org/ala/mgrps/divs/acrl/standards/guidelinesinstruction.cfm
YK2. Birks, J. ve Hunt, F. (2003). Hands-on information literacy activities. New York: Neal-Schuman.
YK3. Breivik, Patricia Senn. Planning the Library Instruction Program. Chicago, ALA, 1982.
YK4. Gordon, C. (2000). Information literacy in action. Suffolk: John Catt Educational Ltd.
YK5. Kızılaslan, D. (2007). Bilgi okuryazarlığı ve üniversite kütüphaneleri: bilgi okuryazarlığı planı hazırlama unsurları. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul, İstanbul Üniversitesi.
YK6. Kurbanoğlu, Serap ve B. Akkoyunlu. (2002). ?Bilgi Okuryazarlığı: Bir İlköğretim Okulunda Yürütülen Uygulama Çalışması?. Türk Kütüphaneciliği, 16(1), 20-40.YK7.
YK7. Kurbanoğlu, S. ve B. Akkoyunlu. (2001). ?Öğrencilere Bilgi Okuryazarlığı Becerilerinin Kazandırılması Üzerine Bir Çalışma?. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, XXI, 81-87.
YK8. Oberman, Cerise. (1996). ?Library Instruction: Concepts & Pedagogy in the Electronic Environment?. RQ, 35(3), 315-323.
YK9. Smith, J. B. (2005). Teaching and testing information literacy skills.Worthington: Linworth Books.
|
Dersin Amacı
|
Bu dersin amacı, öğrencileri kullanıcıların gereksinimlerine uygun bilgi okuryazarlığı eğitim programı geliştirecek bilgi ve becerilerle donatmaktır.
|
Dersin İçeriği
|
Bilgi okuryazarlığı eğitimi, uygulama örnekleri, bilgi okuryazarlığı eğitim programlarının özellikleri, bilgi okuryazarlığı eğitiminin içeriği, ihtiyaca göre eğitim planlama, program geliştirme ve ilgili pedagojik konular.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Bilgi-belge yönetimine ilişkin terim ve kavramları (yabancı-Türkçe) kullanır
|
3
|
2
|
Toplumsal, ekonomik ve kültürel değişimlere duyarlı olmayı sağlayarak sorunları doğru analiz eder ve bu doğrultuda mesleki perspektif geliştirir
|
-
|
3
|
Disipline ilişkin sorunları görür, eleştirel bakış açısıyla değerlendirir ve çözüm üretir
|
4
|
4
|
Sistematik düşünme yetenek ve kapasitesini geliştirir
|
4
|
5
|
Disiplinler arası bakış açısı ve değerlendirme yapar
|
3
|
6
|
Bilgiye gereksinim duyan, gereksindiği bilgiyi tanımlayabilen, bilgiyi arama, bulma ve değerlendirme becerisine sahip olan bilgi toplumu bireylerini kazanmada gerekli olan programları oluşturur
|
5
|
7
|
Bilgiye seçici biçimde erişim için gerekli olan alt yapıyı oluşturur ve ilgili yöntem ve teknikleri kavrar
|
3
|
8
|
Ulusal ve evrensel düzeyde bilgi erişim sistemlerindeki bilgi erişim süreçlerini değerlendirir,
|
5
|
9
|
Her alana ilişkin genel ve özel konulu bilgi kaynaklarını tür ve içerik olarak tanır,
|
4
|
10
|
Osmanlıca kaynakları ve metinleri okur ve değerlendirir,
|
-
|
11
|
Mevcut ve potansiyel kullanıcılarla iletişim kurar,
|
3
|
12
|
Bilgi merkezi türlerine göre kullanıcı gruplarına yönelik hizmetler konusunda kuramsal bilgi alt yapısını oluşturur,
|
-
|
13
|
Bilginin düzenlemesi için gerekli bilgi ve teknikleri kullanır
|
-
|
14
|
İletişim ve bilgi teknolojilerine yönelik ürün, sistem ve modellerini tanıyarak, doğru ve yerinde kullanır,
|
3
|
15
|
Farklı disiplinlerde üretilen bilginin sayısal niteliğini ölçebilir ve bilgi hizmetlerini değerlendirir.
|
-
|