Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üye. Filiz Bezci Bircan
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
Ada, S., Baysal, Z. N. ve Erkan, S.S.Ş (2017). Çeşitli Boyutlarıyla Çevre Eğitimi. Ankara: Nobel Akademik Yayıncııik
Miser, R. (2019). Çevre Eğitimi. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık
Berkes F. ve Kışlalıoğlu M. (1993). Ekoloji ve çevre bilimleri. Ankara: Çevre Sorunları Vakfı Yayınları.
Geray, C. (1992). ?Çevre için eğitim. (Der. Keleş, R.)?. İnsan çevre toplum. İstanbul: İmge Kitabevi.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Bu ders çevre bilimlerinin ve çevre sorunlarının tarihi; insanlar, nüfus ve çevre; küresel ve yerel çevre sorunları; kirlilik kaynakları; hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik sorunları; biyolojik çeşitliliğin kaybı ile ilgili konuları sivil toplum örgütlerinin faaliyetleri, örnek olaylar ve çevre eğitimi uygulamaları incelemeleriyle işleyerek öğrencilerin çevreye karşı tutumlarının ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına karşı hassasiyetinin geliştirilmesini hedeflemekte ve buna paralel olarak bireysel ve kamusal sorumluluklar hakkında içgörü kazandırmayı amaçlamaktadır.
|
Dersin İçeriği
|
Çevre ile ilgili temel kavramlar ekosistemler, besin zinciri, habitat,besin ağı ve rekabet, enerji akışı, madde döngüsü, insanlığın ekolojik sorunları, erozyon, kentsel ekoloji, çevre kirliliği, karasal yaşam, sucul yaşam, çevre duyarlılığı, çevre bilinci, çevre ile ilgili sözleşme ve antlaşmalar
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Eğitim ve öğretimle ilgili temel kavram ve ilkeleri açıklar.
|
5
|
2
|
Türk eğitim sisteminin amaç ve ilkelerini benimser ve yaşamda uygular.
|
4
|
3
|
Öğretmenlik mesleğinin eğitim sürecindeki önemini ve rolünü kavrar.
|
5
|
4
|
Eğitimin dayandığı yasal, sosyal, tarihi ve felsefi ve psikolojik temellerini açıklar.
|
-
|
5
|
Eğitimin ulusal ve uluslar arası düzeydeki temel sorunlara duyarlı olur.
|
5
|
6
|
Ulusal ve uluslar arası eğitim sistemlerini yatay ve dikey olarak karşılaştırır.
|
-
|
7
|
Eğitim bilimleri alanında bilimsel araştırma yaparak sorunlara çözümler üretir.
|
-
|
8
|
Birey, toplum ve eğitim ilişkisini kurarak eğitimin yaşamsal öneminin farkına varır.
|
5
|
9
|
Eğitim bilimleri alanındaki bilimsel araştırmaları ve yayınları takip eder.
|
-
|
10
|
Öğrenme sürecini etkileyen değişkenleri bilimsel ölçütlere göre değerlendirir.
|
-
|