Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Hastalıksız bitki üretimi. Stok hazırlama.
|
K1
|
2
|
Genetik materyalin in vitro koşullarda muhafazası (Cryopreservation). Besin ortamı hazırlama.
|
K1
|
3
|
Kallus ve hücre kültürleri. Sekonder metabolitlerin in vitro üretimi. A. tumefaciens? in büyütülmesi.
|
K1
|
4
|
Somaklonal varyasyon. Gen aktarımının gerçekleştirilmesi.
|
K1
|
5
|
Gen transferinin tanımı ve yöntemleri. Bitki gelişiminin gözlenmesi.
|
K1
|
6
|
Gen transferinin tanımı ve yöntemleri. Bitki gelişiminin gözlenmesi.
|
K1
|
7
|
Agrobacterium aracılığıyla gen aktarımı. Bitki gelişiminin gözlenmesi.
|
K1
|
8
|
Agrobacterium aracılığıyla gen aktarımı kontrol testleri. Bitki gelişiminin gözlenmesi.
|
K1
|
9
|
Doku Kültürü denemeleri planlama ve analizi. Bitkilerin transgenik olup olmadıklarının test edilmesi.
|
K1
|
10
|
Zararlılara dayanıklı bitki geliştirilmesi. Besin ortamı hazırlama.
|
K1
|
11
|
Bitkilerde strese dayanıklılık fizyolojisi. Bitkilerin dikimi ve köklendirilmesi.
|
K1
|
12
|
DNA`nın yapısı. Bitki gelişiminin gözlenmesi.
|
K1
|
13
|
Hibridizasyona ve PCRa dayalı markörler. Bitkilerin transgenik olup olmadıklarının test edilmesi (GUS, PCR vs.).
|
K1
|
14
|
Biyoteknolojinin hukuki ve ahlaki yönleri. Köklenen bitkilerin saksılara dikimi.
|
K1
|
Ön Koşul
|
Genel Biyoloji I-II, Genel Kimya I-II,
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Yrd.Doç.Dr.Mehmet SEZGİN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1.Babaoglu, M., Gürel, E. ve Özcan, S. (Eds.) 2002. Bitki Biyoteknolojisi. Vol. II. Doku Kültürü ve Uygulamaları. S.Ü. Basımevi, Konya.
|
Yardımcı Kitap
|
K1.Dixon, R.A. (1991) Plant Cell and Tissue Culture: A Practical Approach. IRL Pres,
Oxford.
K2.Mohan Jain, S., Brar, D.S. and Ahloowalia, B.S. (Eds.) 2002. Molecular Techniques in Crop Improvement. Kluwer Academic Publishers, London.
K3.Oksman-Caldentey, K. M. and Barz W.H. (2006) Plant Biotechnology and Transgenic Plants. Plant Biotechnology Book from C.H.I.P.S., USA
K4.Watson, J.D., Gilman, M., Witkowski, J. and Zoller, M. 1992. Recombinant DNA. Scientific American Books. W.H. Freeman and Company, New York.
|
Dersin Amacı
|
Bitki doku kültürü alanında günümüzde yaygın olarak kullanılan tekniklerin ve otsu ve odunsu bitkilerde kullanımının uygulamalar ile bütünleştirilerek aktarımı.
|
Dersin İçeriği
|
Ders İçeriği ve Programı
Haftalar Konular (Teorik) Konular (Uygulama)
1 Hastalıksız bitki üretimi. Stok hazırlama.
2 Genetik materyalin in vitro koşullarda muhafazası (Cryopreservation). Besin ortamı hazırlama.
3 Kallus ve hücre kültürleri. Sekonder metabolitlerin in vitro üretimi. A. tumefaciens? in büyütülmesi.
4 Somaklonal varyasyon. Gen aktarımının gerçekleştirilmesi.
5 Gen transferinin tanımı ve yöntemleri. Bitki gelişiminin gözlenmesi.
6 Gen transferinin tanımı ve yöntemleri. Bitki gelişiminin gözlenmesi.
7 Agrobacterium aracılığıyla gen aktarımı. Bitki gelişiminin gözlenmesi.
8 ARA SINAV
9 Doku Kültürü denemeleri planlama ve analizi. Bitkilerin transgenik olup olmadıklarının test edilmesi.
10 Zararlılara dayanıklı bitki geliştirilmesi. Besin ortamı hazırlama.
11 Bitkilerde strese dayanıklılık fizyolojisi. Bitkilerin dikimi ve köklendirilmesi.
12 DNA?nın yapısı. Bitki gelişiminin gözlenmesi.
13 Hibridizasyona ve PCR?a dayalı markörler. Bitkilerin transgenik olup olmadıklarının test edilmesi (GUS, PCR vs.).
14 Biyoteknolojinin hukuki ve ahlaki yönleri. Köklenen bitkilerin saksılara dikimi.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Biyolojinin temel prensip ve teorilerini kavrar ve uygular.
|
4
|
2
|
Bitki, hayvan, mantar ve mikroorganizma çeşitliliğimizin tanınması, sistematiği, korunması ve izlenmesi ile ilgili teknikleri uygular.
|
2
|
3
|
Organizmaların hücre, doku ve sistemlerini kavrar.
|
4
|
4
|
Organizmaların yapı, fonksiyonlarını ve fizyolojik ilişkilerini kavrar.
|
2
|
5
|
Deney tasarlayıp yürütür ve sonuçlarını analiz edip yorumlar.
|
3
|
6
|
Organizmaların birbirleriyle ve çevreleriyle ilişkilerini inceler ve gözlemleme tekniklerini kullanır.
|
5
|
7
|
Biyoloji alanındaki son gelişmeleri içeren teknolojileri kavrar.
|
5
|
8
|
Biyoloji alanında edindiği bilgileri sağlık, çevre, teknoloji, endüstri ve sanayi kuruluşlarında kullanabilir.
|
4
|
9
|
Disiplinlerarası bireysel ve takım halinde çalışabilme becerisi.
|
4
|
10
|
Bilgi birikimini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme becerisi.
|
4
|
11
|
Mesleki, bilimsel ve etik sorumlulukları kavrar.
|
4
|
12
|
Biyolojik problemleri tanımlayabilme becerisi kazanır.
|
4
|
13
|
Biyolojik uygulamalar için modern teknikleri, araçları kullanabilme ve gelişmeleri takip etme becerisi kazanır.
|
5
|
14
|
Kazanımların ülke ekonomisine katkı yapabilecek ürüne dönüştürebilme becerisi kazanır.
|
5
|