|
Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
|
1
|
Besin Bitkileri; Tahıllar
|
K1 Sayfa 41-53
K2 Bölüm-1
|
|
2
|
Besin Bitkileri; Baklagiller ve kuru meyveler
|
K1 Sayfa 55-75
K2 Bölüm-2
|
|
3
|
Besin Bitkileri; Sebzeler
|
K1 Sayfa 76-112
K2 Bölüm-3
|
|
4
|
Besin Bitkileri; Meyveler
|
K1 Sayfa 76-112
K2 Bölüm-4
|
|
5
|
Besin Bitkiler; Yağ bitkileri
|
K1 Sayfa 113-160
K2 Bölüm-5
|
|
6
|
Endüstri Bitkileri; Lifli bitkiler
|
K1 Sayfa 161-171
K2 Bölüm-6
|
|
7
|
Endüstri Bitkileri; Odunu kullanılan bitkiler
|
K1 Sayfa 172-189
K2 Bölüm-7
|
|
8
|
Endüstri Bitkileri; Tanen içeren bitkiler
|
K1 Sayfa 189-197
K2 Bölüm-8
|
|
9
|
Endüstri Bitkileri; Boya bitkileri
|
K1 Sayfa 189-197
K2 Bölüm-9
|
|
10
|
Endüstri Bitkileri; Kauçuk ve benzeri ürünler veren bitkiler
|
K1 Sayfa 198-217
K2 Bölüm-10
|
|
11
|
Endüstri Bitkileri; Yağ ve mum elde edilen bitkiler
|
K1 Sayfa 198-217
K2 Bölüm-11
|
|
12
|
Endüstri Bitkileri; Şeker, nişasta ve selüloz içeren bitkiler
|
K1 Sayfa 217-219
K2 Bölüm-12
|
|
13
|
Baharat Bitkileri
|
K1 Sayfa 220-239
K2 Bölüm-13
|
|
14
|
Uyarıcı Bitkiler
|
K1 Sayfa 239-245
K2 Bölüm-14
|
|
Ön Koşul
|
Yok
|
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
|
Dersin Sorumlusu
|
Araş. Gör. Dr. Ayşenur Kayabaş
|
|
Dersi Verenler
|
-
|
|
Ders Yardımcıları
|
Araş. Gör. Dr. Ayşenur Kayabaş
|
|
Kaynaklar
|
K1. Ketenoğlu O., Obalı O., Kurt L., Güney K., Tuğ G.N., Geven F., Bingöl Ü., Körüklü T. 2011. Ekonomik Bitkiler. Palme Yayıncılık, 259 sf., Ankara. ISBN: 978-605-4414-44-4.
K2. Ders notları (slaytlar)
|
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
|
Dersin Amacı
|
Öğrencilere ekonomik değeri yüksek bitkiler hakkında bilgi vermek ve insanların faydalandığı örnek bitki türlerini tanıtmaktır.
|
|
Dersin İçeriği
|
Ekonomik bakımdan önemli olan tahıllar, baklagiller ve kuru meyveler, sebzeler, meyveler, yağ bitkileri, lifli bitkiler, odunu kullanılan bitkiler, tanen içeren bitkiler, boya bitkileri, lateks ve benzeri ürünler veren bitkiler, yağ ve mum elde edilen bitkiler, şeker, nişasta ve selüloz içeren bitkiler, baharat bitkileri, uyarıcı bitkiler.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
|
1
|
Biyolojinin temel prensip ve teorilerini kavrar ve uygular.
|
2
|
|
2
|
Bitki, hayvan, mantar ve mikroorganizma çeşitliliğimizin tanınması, sistematiği, korunması ve izlenmesi ile ilgili teknikleri uygular.
|
2
|
|
3
|
Organizmaların hücre, doku ve sistemlerini kavrar.
|
2
|
|
4
|
Organizmaların yapı, fonksiyonlarını ve fizyolojik ilişkilerini kavrar.
|
-
|
|
5
|
Deney tasarlayıp yürütür ve sonuçlarını analiz edip yorumlar.
|
1
|
|
6
|
Organizmaların birbirleriyle ve çevreleriyle ilişkilerini inceler ve gözlemleme tekniklerini kullanır.
|
-
|
|
7
|
Biyoloji alanındaki son gelişmeleri içeren teknolojileri kavrar.
|
3
|
|
8
|
Biyoloji alanında edindiği bilgileri sağlık, çevre, teknoloji, endüstri ve sanayi kuruluşlarında kullanabilir.
|
3
|
|
9
|
Disiplinlerarası bireysel ve takım halinde çalışabilme becerisi.
|
3
|
|
10
|
Bilgi birikimini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme becerisi.
|
-
|
|
11
|
Mesleki, bilimsel ve etik sorumlulukları kavrar.
|
-
|
|
12
|
Biyolojik problemleri tanımlayabilme becerisi kazanır.
|
-
|
|
13
|
Biyolojik uygulamalar için modern teknikleri, araçları kullanabilme ve gelişmeleri takip etme becerisi kazanır.
|
-
|
|
14
|
Kazanımların ülke ekonomisine katkı yapabilecek ürüne dönüştürebilme becerisi kazanır.
|
3
|