Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Giriş, Türkiye?de ve dünyada petrokimya sanayi, Yıllara göre sektördeki gelişmeler
|
|
2
|
Petrokimya sanayiinin hammadde kaynakları, Ham petrol, Doğal Gaz vb. Genel çerçevede petrokimyasal ürünler
|
|
3
|
Temel petrokimya ürünleri, Etilen-Propilen ve BTX, Tipik özellikleri ve çevresel etkileri, kullanım alanları ve üretim teknikleri
|
|
4
|
Termoplastik ürünler; Polietilenler ve değişik tipleri, PET, PVC, PP, PS, ABS vb. Tipik özellikleri, kullanım alanları ve üretim teknikleri
|
|
5
|
Kaprolaktam, Akrilonitril, Poliamit, Polyester vb. Tipik özellikleri, kullanım alanları ve üretim teknikleri
|
|
6
|
Sentetik elyaf ve tekstilde kullanım
|
|
7
|
Kauçuk; EP ve EPDM, ABS ve SAN, SBR ve CBR vb. Tipik özellikleri ve üretim teknikleri. Değişik sektörlerdeki kullanımlar
|
|
8
|
Ara sınav
|
|
9
|
DDB, LAB vb. Yüzey aktif maddeler ve deterjanlarda kullanım
|
|
10
|
Adipik asit ve ftalatlar. Tipik özellikleri, kullanım alanları ve üretim teknikleri. Plastik yardımcı maddeleri
|
|
11
|
Karbon siyahı, MTBE ve diğerleri.
|
|
12
|
Değişik sektörlerde yaygın olarak kullanılan petrokimyasal ürünler
|
|
13
|
Dönem Ödevi/Proje Değerlendirme
|
|
14
|
Dönem Ödevi/Proje Değerlendirme
|
|
Ön Koşul
|
Kimya Anabilim dalındaki temel dersleri almış olmak
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Yrd. Doç. Dr. Volkan EYÜPOĞLU
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
1. Beşergil, B. 2009. Petrol Kimyası, Ege Üniversitesi Basım Evi, İzmir.
2. Meyers, R.A. 2005. Handbook of Petrochemicals Production Processes, McGraw-Hill, USA.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Bu dersin amacı; petrokimya endüstrisinde ana ham maddeleri, ara ürünleri ve son ürünleri, üretim metotlarını, Türkiye?de ve Dünyada petrokimya sanayi hakkında öğrenciye bilgi kazandırmaktır.
|
Dersin İçeriği
|
Petrokimyasal ürünlerin tanımlanması ve sınıflandırılmasını ve bu ürünlerin üretim proseslerini ve kullanım alanları hakkında temel konuları içerir.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Kimya alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen bilimsel yaklaşımı ön plana alacak şekilde ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
|
5
|
2
|
Kimya Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.
|
4
|
3
|
Günün koşullarına bağlı olarak bu bilgileri yeniler.
|
4
|
4
|
Kimya Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, güncel teknolojik gelişmelere paralel sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
|
5
|
5
|
Kimya Alanıyla ilgili olay ve olguları kavramsallaştırma becerisine sahip olur; bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler.
|
5
|
6
|
Problemlerin incelenmesi için deney tasarlayıp gerçekleştirir, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar.
|
5
|
7
|
Kimya alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
|
4
|
8
|
Kimya alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
|
5
|
9
|
Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir.
|
4
|
10
|
Farklı disiplin alanlarıyla ilgili karşılaşılan sorunlarda karar verme sürecinde rol oynar.
|
5
|
11
|
Analitik düşünme yeteneği ile sonuç çıkarma sürecinde zamanı etkin kullanır.
|
4
|
12
|
Kimya alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
|
5
|
13
|
Öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir.
|
4
|
14
|
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
|
4
|
15
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincine sahip olur ve mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
|
5
|