ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Nükleer Fizik I FİZ303 GÜZ 4+0 Fakülte Z 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Nükleer fizik ile ilgili temel konular hakkında bilgi sahibi olur.
    2-Laboratuar ve kütle merkezi sistemi arasında dönüşümleri yapar.
    3-Atomik çekirdeklerin özelliklerini modelleme yoluyla elde eder.
    4-Radyoaktif çekirdekler hakkında temel bilgilere sahip olur.
    5-Radyoaktivite ile ilgili günlük hayatta karşılaşacakları terimleri anlar.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. İlyas İNCİ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Fizik bölümü araştırma görevlileri
    Kaynaklar [1] A. Das and T. Ferbel, Introduction to Nuclear and Particle Physics (2nd Edition), 2003, World Scientific. ISBN: 981-238-744-7 [2] K. S. Krane, Introductory Nuclear Physics, 1988, John Wiley & Sons. ISBN: 0-471-85914-1
    Yardımcı Kitap [1] Y. A. Berezhnoy, The Quantum World of Nuclear Physics, 2005, World Scientific. ISBN: 981-256-381-3 [2] J. Suhonen, From Nucleons to Nucleus, 2007, Springer. ISBN-10: 3-540-48859-6
    Dersin Amacı Nükleer fiziğin temel ilke ve kavramlarını tanıtmak.
    Dersin İçeriği Atomik çekirdeğin temel bileşenleri ve özellikleri, Çekirdeklerin kütlesi; Bolluk oranları; Nükleer açısal momentum ve parite, Nükleer bağlanma enerjisi; Nükleer elektromanyetik momentler, Laboratuar ve kütle merkezi koordinat sistemleri, Kuantum mekaniğinin temel prensipleri-Bir boyutta problemler, Kuantum mekaniğinin temel prensipleri-Üç boyutta problemler, Nükleer kuvvetin özellikleri; Döteryumun incelenmesi, Döteryumun incelenmesi, Nükleer modeller-Sıvı Damlası Modeli; Fermi Gaz Modeli, Nükleer modeller- Kabuk Modeli, Nükleer modeller- Kollektif Modeli, Radyoaktivite; Bozunma türleri; Radyoaktif seriler, Radyosyon ölçü birimleri; Radyoaktif yaş tayini, Yüklü parçacıkların madde ile etkileşimi.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster