Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. İlyas İNCİ
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Fizik bölümü araştırma görevlileri
|
Kaynaklar
|
[1] A. Das and T. Ferbel, Introduction to Nuclear and Particle Physics (2nd Edition), 2003, World Scientific. ISBN: 981-238-744-7
[2] K. S. Krane, Introductory Nuclear Physics, 1988, John Wiley & Sons. ISBN: 0-471-85914-1
|
Yardımcı Kitap
|
[1] Y. A. Berezhnoy, The Quantum World of Nuclear Physics, 2005, World Scientific. ISBN: 981-256-381-3
[2] J. Suhonen, From Nucleons to Nucleus, 2007, Springer. ISBN-10: 3-540-48859-6
|
Dersin Amacı
|
Nükleer fiziğin temel ilke ve kavramlarını tanıtmak.
|
Dersin İçeriği
|
Atomik çekirdeğin temel bileşenleri ve özellikleri, Çekirdeklerin kütlesi; Bolluk oranları; Nükleer açısal momentum ve parite, Nükleer bağlanma enerjisi; Nükleer elektromanyetik momentler, Laboratuar ve kütle merkezi koordinat sistemleri, Kuantum mekaniğinin temel prensipleri-Bir boyutta problemler, Kuantum mekaniğinin temel prensipleri-Üç boyutta problemler, Nükleer kuvvetin özellikleri; Döteryumun incelenmesi, Döteryumun incelenmesi, Nükleer modeller-Sıvı Damlası Modeli; Fermi Gaz Modeli, Nükleer modeller- Kabuk Modeli, Nükleer modeller- Kollektif Modeli, Radyoaktivite; Bozunma türleri; Radyoaktif seriler, Radyosyon ölçü birimleri; Radyoaktif yaş tayini, Yüklü parçacıkların madde ile etkileşimi.
|